HTC Legend

Upgrade, engleska reč, u prevodu nadogradnja, najčešće korišćena u tehnološkom kontekstu kao sinonim za novu unapređenu verziju proizvoda. Ako bismo tražili novi sinonim za pomenuti termin, HTC Legend bi mogao biti odličan kandidat.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

11:05

Default images

Dok je britanski Vodafone HTC Legend imao u najavi, kilovat časovi srpske elektroprivrede naveliko su, između ostalog, napajali i bateriju primerka koji smo dobili na test. Da ostane zabeleženo, jedan od najnovijih modela, namenjen svetskom tržištu (Sprintova izvedba u SAD će se zvati Hero 2), stigao je u Srbiju pre nego u razvijeniji svet. Doduše, najjeftiniji paket uz koji ga sada isti Vodafone deli besplatno košta 20 funti (nešto manje od 2300 dinara), ali da smo ga imali pre, jesmo.

Da se vratimo na prethodnika i njegovog naslednika. Nije prošlo puno otkad je HTC Hero bio na posmatranju, što je u ovom slučaju dobro budući da su sećanja i utisci još uvek sveži. Poređenje je neizbežno i šta više poželjno.

Aluminijum

HTC je pri izradi Heroa pokušao da smanji "plastičnost" utiska i otiske prstiju po površini telefona uvođenjem teflona u izradu. Legend je u ovom kontekstu daleko jednostavnije smišljen, te je u izradi pretežno korišćen aluminijum. Šta više, radi se jednom komadu aluminijuma, što znači da nema spojeva po ivicama što telefon čini izuzetno kompaktnim. U donjem delu uređaja sa zadnje strane nalazi se plastični poklopac čijim se skidanjem otvara relativno tesan prostor za manipulaciju baterijom i karticama.
Sličnih dimenzija kao Hero, Legend je nešto tanji uz za nijansu manje izvijen donji deo. Umesto Heroovih šest, Legend ima 4 prednja tastera, manje za dugmiće za započinjanje i prekid poziva. Trackball je zamenjen optičkim naslednikom koji se nalazi u centru kružnog tastera. Sa donje strane je mini USB (umesto HTC-ovog vlasničkog ExtUSB-a), a sa gornje 3,5mm audio ulaz.

Slične dimenzije kućišta znače kapacitivni ekran iste dijagonale i rezolucije (3,2 inča, 320x480), gde se sličnost završava. Legend je opremljen AMOLED ekranom koji prikazuje 16 miliona boja i samim tim daje odličnu sliku, osetno bolju u poređenju sa Heroom ili Magicom. Multitouch se podrazumeva.

U očima uprtim u Nexus One i Desire, Legendov procesor ne izgleda previše impresivno (Qualcomm MSM 7227 na 600MHz, za 72MHz brži od Heroovog 7200A), no eksploatacija pokazuje da je sasvim dovoljan za sistem koji pogoni i većinu zahteva koje će vlasnici telefona imati. Memorije je takođe nešto više u Legendu, tačno 384 megabajta.

Kamera od 5Mpx sada je dodatno opremljena LED blicom, ali je priča sa Legendovom kamerom je prilično slična kao i ranije. Ukoliko uslikate nešto po dnevnoj svetlosti i iz dobrog ugla fotografija će biti upotrebljiva. U ostalim situacijama fotografije jednostavno nisu dovoljno dobre, iako će noćne varijante biti nešto bolje nego ranije.

Eclair i Sense

Legend je prvi telefon zvanično opremljen Androidom 2.1 kod nas, mada je za sada i nezvanično prilično teško imati potpuno funkcionalni Eclair na ostalim HTC-ovim modelima. Kako HTC tvrdi, Legend donosi i unapređeni Sense, korisnički interfejs predstavljen kada i Hero.

Tvdrnje su, ukoliko izuzmemo glancanje sektora za odnose sa javnošću, mahom tačne. Sense u kombinaciji sa Eclairom pre svega je vrlo brza i dopadljiva simbioza. Integracija sa društvenim mrežama prisutna je u svim delovima sistema uz Friend Stream, aplikaciju koja objedinjuje aktivnosti na Facebooku, Twitteru i Flickru. Sinhronizacija sa pomenutim servisima (uz naravno Google) podešava se na sistemskom nivou. Dobra ilustracija koncepta je sposobnost sistema da imena iz imenika potraži na ovim mrežama i sugeriše ih za povezivanje u okviru jednog kontakta. Slično je i sa drugim sadržajima, društvene mreže i adekvatne mogućnosti u tom kontekstu (deljenje fotografije na primer) su dostupne svuda gde to ima smisla.

Leap je novina koja bi trebalo da olakša korišćenje radnih površina. Radi se o opciji koja na ekranu prikazuje umanjene prikaze svih sedam površina što bi trebalo da omogući lakši i brži rad sa njima. Ovakav prikaz se aktivira akcijom "pinch to zoom" (povlačenje dva prsta jedan ka drugom) na bilo kojoj radnoj površini, ili pritiskom na taster Home na glavnoj.

Adobe Flash će za mnoge biti prednost, mada je bilo zadržaja koje Legend nije uspeo da prikaže kako valja ili uopšte. Podrška prema HTC-u seže do Flasha 10.1, odnosno ActionScripta 3, što je test dobrim delom potvrdio, uz primećene probleme koje procesor ponekad ima da isprati ovakve zahteve.

Zaključak

Telefon se isporučuje u uobičajenoj kutiji u kojoj se pored aparata nalazi papirologija, punjač sa USB kablom i slušalice. Valja naglasiti da je zvuk koji se čuje kroz njih vrlo zadovoljavajuć i osetno bolji od prethodnika. Legend će reprodukovati većinu audio materijala koji se nađe u njemu (svi zastupljeniji formati dolaze u obzir), uz podršku za 3gp, .3g2, .mp4 i .wmv formate video fajlova.

Ono što je HTC uradio sa Senseom u novoj iteraciji je jednostavno pametno. Sense je još brži i odlično pripremljen za društvene aktivnosti potencijalnih vlasnika. Celokupni vizuelni utisak je umeren ali efektan, čime HTC demonstrira realnu sposobnost ozbiljnog bavljenja korisničkim interfejsom.

Hadrverski resursi su u većini slučajeva apsolutno dovoljni, što znači odličan odaziv i fukcionisanje okruženja i aplikacija. Na žalost, granice postoje, te Google Earth neće raditi na Legendu.

Kako zbog aluminijuma i same obrade, tako i zbog toga što je napravljen praktično od jednog komada materijala, Legend je pravo zadovoljstvo držati u rukama i koristiti. Uz odličan ekran i čini se univerzalno dobar i zreo dizajn, HTC i u ovom aspektu pokazuje ozbiljan potencijal.

Dok ne stigne Desire, Legend je trenutno opcija koja nema konkurenciju kada je kupovina novog Android telefona u pitanju. Da Legend ima ekran i snagu koju imaju Nexus One i Desire bio bi savršen, ovako je samo odličan.

HTC Legend smo dobili na test od kompanije Vip, detaljne specifikacije i cene pogledajte na njihovom sajtu .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: