Izveštaj o stanju u srpskim zatvorima

Fizičko maltretiranje zatvorenika u Srbiji smanjilo se posle imenovanja novih upravnika zatvora, ali i dalje ima pojedinačnih optužbi da zatvorsko osoblje šamara, udara ili verbalno zlostavlja zatvorenike, ustanovio je Komitet za sprečavanje torture posle obilaska kazneno-popravnih ustanova.

Info

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2006.

14:37

Default images

Delegacija međunarodnog Komiteta za sprečavanje torture je 2004. godine posetila zatvor u Sremskoj Mitrovici, Okružni zatvor i zatvorsku bolnicu u Beogradu i sačinila izveštaj u kom ukazuje na nasilje među zatvorenicima u Sremskoj Mitrovici i u nešto manjoj meri u Okružnom zatvoru u Beogradu i traži od vlasti da osmisle strategiju za sprečavanje takvih događaja.

"Materijalni uslovi u svim ustanovama koje smo posetili dali su nam razloga za zabrinutost. Činjenica je da je ukupno stanje u zatvorima ozbiljno pogoršano zbog višegodišnje nebrige i zbog prenaseljenosti", navodi delegacija.

Komitet  je zabrinut zbog nedostatka organizovanih aktivnosti za zatvorenike čije je suđenje u toku, nedostatka redovne obuke i treninga za zatvorsko osoblje, te zbog "opšteg lošeg kvaliteta" zdravstvene nege i zaštite u zatvorima.

U odgovoru na izveštaj, Odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde kaže da su dobijene preporuke usmerene na bolju, korisniju i uspešniju zaštitu osuđenika i pritvorenih osoba i da prihvata da preduzme neophodne mere za njihovu primenu.

Problem koji još nije rešen na zadovoljavajuć način, prema odgovoru Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, "tiče se nasilja i zastrašivanja među zatvorenicima".

"Procena komisije o prenaseljenosti zatvora je ispravna. Ipak, zbog stalnog povećavanja broja zatvorenika u protekle dve godine, Okružni zatvor u Beogradu trenutno nema mogućnosti da smanji broj zatvorenika po ćeliji", navelo je Odeljenje, uz podatak da trenutno u toj ustanovi sa kapacitetom za 450 zatvorenika - boravi 900 osoba.

Zatvorsko osoblje je tokom aprila i maja 2005. prošlo 40-satnu obuku tokom koje su obučeni kako da koriste sredstva za kontrolu zatvorenika i sprovode disciplinske mere.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija stupio je na snagu 1. januara 2006., a u pripremi su i potrebni podzakonski akti. Zakon omogućava alternativne krivične sankcije kakve su društveno-koristan rad i uslovne zatvorske kazne s pojačanim nadzorom za određene kategorije osuđenika kako bi se smanjila prenaseljenost zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: