Veliki ekonomski jaz u regionima EU

London i Brisel važe za najbogatije regione u Evropskoj uniji, dok se svih šest najsiromašnijih regiona nalaze u Poljskoj, rezultat je istraživanja Eurostata, kancelarije za statistiku EU.

Info

Izvor: euobserver.com

Petak, 19.05.2006.

13:12

Default images

Ekonomska moć najbogatijeg regiona, Londona, iznosi 278 procenata evropskog proseka, dok najsiromašniji, Lubelski u Poljskoj, ostvaruje svega 33 procenata.

Od ukupno 254 regiona EU, 37 ima nivo viši od  125 odsto proseka Unije – sedam nemačkih, po šest se nalaze u Italiji i Britaniji, pet u Holandiji, tri u Austriji i po dva u Belgiji i Finskoj. Prag je jedini region iz svih novih zemalja članica Unije koji se našao na ovoj listi.

Zemlje centralne i istočne Evrope, koje su u EU ušle 2004. dominiraju na listi najsiromašnijih. Ispod 60 procenata evropskog proseka je šesnaest poljskih, sedam čeških i šest mađarskih regiona. Najlošije kotiran od svih regiona u „starim“ članicama je Norte u Portugalu sa 57 odsto proseka, dok siromašnih regiona ima i u Grčkoj i Italiji, Nemačkoj, kao i u prekomorskim oblastima i Francuske.

Istraživanje je bazirano na bruto društvenom periodu iz 2003. godine i meri ukupne ekonomske aktivnosti u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: