Pravosuđu u Srbiji neophodna reforma

Pravosuđu u Srbiji je neophodna celokupna i sveobuhvatna reforma, ali pre svega nezavisnost od izvršne vlasti, izjavila je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Veric Barać na skupu "Beogradski antikorupcijski dani", koji se održava se u Vladi Srbije uz podršku ambasade Švajcarske i učešće eksperata iz te zemlje.

Info

Izvor: B92

Petak, 19.05.2006.

12:37

Default images

Želimo sudsku vlast koja će biti u stanju da kontroliše izvršnu i zbog toga reforma mora da bude osmišljen, dugoročan proces u kome glavnu reč treba da kažu ljudi iz pravosuđa, rekla je Baraći objasnila da snaga sudske vlasti treba da leži u uverenju građana da je sud pravičan i da radi zakonito, ali da je izgradnja takvog uverenja dugačak proces koji u Srbiji skoro da nije ni počeo.

Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Vilhelm Majer izjavio je da se posebna pažnja u borbi protiv korupcije mora posvetiti delatnostima, pogodnim za korupciju, kao što su javni sektor, pravosuđe, privatizacija i politika.

Korupcija je rak koji razgrađuje državno tkivo, sprečava ekonomski razvoj jedne zemlje, postaje barijera za ozbiljne strane investitore, podriva poverenje građana u vladu, ugrožava temelje društva i odgovorna je za politička previranja, rekao je Majer.

Donošenje antikorupcijske strategije predstavlja priznavanje da postoji slabost društva i zbog toga je važno da svi delovi društva budu uključeni u njenu primenu. Posebna pažnja mora biti posvećena delovima i aktivnostima koji su pogodni za korpuciju, poput javnog sektora, pravosuđa, privatizacije i politike.

Najefektniji lek za borbu protiv korpucije su transparentne, jednostavne procedure i procesi, koji bi trebalo sprovoditi tako da minimiziraju profit korupcije i pokažu dobrobit antikorupcijskog ponašanja. Za uspeh u borbi protiv korupcije važno je pokazati političku volju i obezbediti svest u društvu o negativnom uticaju korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: