Nova lista objekata za izvoz mesa u EU

Nadležnim evropskim instituacijama će do septembra biti dostavljena nova lista objekata u Srbiji osposobljenih za izvoz robe životinjskog porekla na tržište Evropske unije, izjavio je direktor republičke Uprave za veterinu Dejan Krnjajić i dodao da je u toku izrada akcionog plana, a da će lista potencijalnih izvoznika biti objavljena tokom septembra.

Info

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2006.

12:12

Default images

Preduzeća koja ispunjavaju uslove za izvoz na tržište EU moraju obezbediti adekvatan zdravstveni status i obeležavanje životinja, novi princip obezbeđenja, bolju kontrolu i transparentnost celokupnog procesa proizvodnje i uvođenje HACCP sistema kvaliteta.

"Osnovna odgovornost biće na proizvođaču i on će morati da primeni sve zakonske obaveze, obezbedi proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane i bude spreman da u svakom trenutku izađe u susret inspekcijskim organima", rekao je Krnjajić.

Veterinarska inspekcija će se baviti nadzorom i da kontrolisati isključivo proizvodnju, dok će nivo unutrašnje kontrole biti obavezan da uradi proizvođač. Sanitarna inspekcija prema tom planu kontrolisaće prodaju.

Krnjajić očekuje da će novi higijenski paket veterinarske i sanitarne kontrole objekata biti usvojen do kraja godine, a da će početi da se primenjuje od 2009. godine.

U ovom trenutku je samo klanica "Stoko impeks" iz Knjaževca potpuno osposobljena za izvoz mesa na tržište EU, a dobre izglede da dobiju izvozni sertifikat imaju "Juhor" iz Jagodine, "Big bul" iz Bačinaca i "Kolbis" iz Novog Sada.

EU trenutno uvozi 49,4 odsto ukupne potrošnje robe životinjskog porekla i to je velika izvozna šansa Srbije, ali veliki broj objekata poslednjih godina nije radio punim kapacitetom i da trenutno ne ispunjavaju stroge uslove tržista EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: