Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 20.01.2011.

12:45

Kuš najbrži, težak pad Grugera

Švajcarac Didije Kuš ostvario je najbrže vreme na treningu spusta pred takmičenje Svetskog kupa u Kicbilu, dok je Hans Gruger iz Austrije imao veoma težak pad.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vreme na treningu prošlogodišnjeg pobednika trke iznosilo je 2:01.12 minuta i on je za 37 stotinki nadmašio Kristofa Inerhofera.

Treće mesto na jedinom treningu koji je održan u Kicbilu zauzeo je domaći skijaš Georg Štrajtberger.

Pored najbržeg vremena švajcarskog skijaša trening u Kicbilu obeležio je i težak pad Austrijanca Hansa Grugera, koji je bio peti po redu na stazi. Taj incident se desio kod dela staze koji nosi naziv Mausefale i Gruger je posle leta izgubio kontrolu, nezgodno je pao, a pošto je izgubio svest 30 metara nije mogao da se zaustavi. Trening je tada bio prekinut da bi mu se ukazala pomoć, a Austrijanac je posle polučasovne intervencije lekara na stazi helikopterom prebačen u bolnicu gde mu je konstatovan potres mozga i povrede grudnog koša, i odmah je operisan na odeljenju neurohirugije. Njegovo stanje je kritično, a više detalja za sada nije poznato.

Prvi trening na legendarnoj stazi Štrajf bio je zakazan za sredu, ali zbog guste magle i susnežice nije bilo moguće njegovo održavanje. Organizatori su u četvrtak imali više sreće sa vremenskim uslovima, ali zato što su početak treninga pomerili za sat vremena unapred pa trening nije mnogo poremetio sneg koji je počeo jako da pada kada je na red došla druga polovina takmičara.

Pošto je Gruger prebačen u bolnicu trening je nastavljen, a do tada se u vođstvu nalazio Štrajtberger. Austrijanac se, ipak, nije dugo našao u vođstvu pošto ga je prvo pretekao Inerhofer, a potom i Kuš, a iza prve trojice sledili su Amerikanac Bodi Miler, domaći skijaš Klaus Krel, Tobijas Grinenfelder iz Švajcarske, vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Ivica Kostelić i Kanađanin Erik Gaj. Prvu desetoricu na treningu pred peti spust sezone kompletirali su Austrijanci Romed Bauman i Mihael Valhofer, koji se našao na stazi uprkos povredi na treningu u sredu.

U petak je u Kicbilu na programu superveleslalom, u subotu se vozi spust, dok je za nedelju zakazan slalom, koji se uz subotnju trku boduje za kombinaciju.

B92 je u Kicbilu i narednih dana možete da očekujete eksluzivne izveštaje sa legendarne trke, a do tada možete da pročitate tekst „Kicbil, tamo svi žele pobedu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

37 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu