Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 20.01.2012.

08:43

Umrla favoritkinja za zlato na ZOI

Favoritkinja za osvajanje zlata na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine u akrobatskom skijanju Sara Burk preminula je u četvrtak.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kanadska skijašica preminula je u 29. godini, devet dana pošto je doživela teške povrede u nesreći tokom treninga.

Burkova, jedna od najboljih aktobatskih skijašica na svetu, koja je lobirala da taj sport bude uvršten u program Olimpijskih igara, umrla je u bolnici u Solt Lejk Sitiju, gde je bila prebačena odmah posle nesreće.

U padu tokom treninga 10. januara, Burkova je pokidala kičmene arterije, zbog čega joj je smanjen dotok krvi u mozak, što je dovelo do obilnog krvarenja i srčanog udara. Ona je posle pada helikopterom prebačena u bolnicu, gde je operisana i gde je održavana u veštačkoj komi, ali su njene povrede mozga bile toliko ozbiljne da joj nije bilo spasa.

Burkova, inače veoma popularna sportistkinja među ljubiteljima zimskih sportova, pala je tokom treninga kada je pokušala da izvede trik ’flat spin 540’. Prema rečima očevidaca, mnoge je nesreća začudila jer je taj trik Kanađanka bila poznata po izvođenju mnogo težih trikova od tog.

Burkova je svaku svoju trku Svetskog kupa završila na podijumu, a četiri puta je osvajala „X-Games“. Zbog toga su je mnogi smatrali favoritkinjom za osvajanje zlata na narednim Igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

39 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu