Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.07.2010.

19:40

Đoković - Berdih (TVB92, 14h)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u petak će se boriti sa Tomašom Berdihom za svoje prvo finale na Vimbldonu, a taj meč možete gledati na TVB92 od 14h.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U dosadašnja dva okršaja, oba na betonu, uspešniji je bio Novak – 2008. u Bangkoku bilo je 7:5, 6:1, a 2009. godine u Majamiju rezultat je bio 6:3, 6:2. Berdih se drugi put u životu plasirao u polufinale GS turnira, uz nedavni Rolan Garos, dok Novaku predstoji sedmo polufinale na takmičenjima ‘velike četvorke’.

Novak je 2007. godine bio primoran da preda polufinalni meč Rafaelu Nadalu, ali objašnjava da je situacija sada znatno drugačija nego pre tri godine.

“Tada sam morao da igram tri meča u tri dana, i to tri vrlo iscrpljujuća meča. Jednostavno, nisam bio spreman za meč polufinala. Ali, sada sam spreman i fizički i psihološki. Jedva čekam da izađem na teren”.

Berdih igra fantastično prethodne dve sedmice – servis mu je neverovatan, ima čak 87 as udaraca, u visokom procentu koristi i brejk prilike, što je došlo kao posledica poboljšanog riterna.

“Mislim da je Tomaš mnogo napredovao sa osnovne linije. I ranije je imao moćne udarce sa osnovne linije, ali je pravio i mnogo neiznuđenih grešaka, koje je sada sveo na minimum. Postao je strpljiviji, fizički je vrlo jak, korpulentan. Naravno, uvek je imao odličan servis i može da bude opasan. Ne treba zaboraviti da je dobio Federera u četiri seta, biće motivisan i mislim da u predstojećem meču nema favorita”, rekao je Đoković.

Ako Berdih ima izvanredan servis, Novakov ritern zasigurno je jedan od najboljih na ATP turu. U meču sa Luom, koji je doduše protivnik manjeg renomea od Berdiha, Đoković je fantastično ‘čitao’ servise suparnike i upravo je ritern bio presudan za ubedljivu pobedu nad momkom sa Tajvana.

Servis je uvek veoma važan udarac, ali sada će dodatno dobiti na značaju jer Berdih nije momak protiv kojeg se brejk lopte lako stvaraju, tako da će biti vitalno da Novak što bolje servira, čuva ‘svoje’ gemove i onda čeka priliku za brejk.

Čeh kaže da će se prevashodno koncentrisati na ono što on treba da učini na terenu.

“Važno je kakva će moja igra biti. Pokušaću da izađem maksimalno spreman, fokusiran, a videćemo kako će Đoković igrati.”, izjavio je Berdih.

Kao što je i sam istakao, Novak će morati često da menja ritam i tera Berdiha ne samo da se kreće levo-desno, već i gore-dole. Stoga bi ‘drop-šot’ mogao da se pokaže kao delotvorno oružje, a i što niži slajs dobro bi došao kako bi se 196cm visoki Berdih naterao sa saginjanje i nešto pasivnije udarce.

Čeh će, logično, nastojati da što je moguće više skrati poene, tako što će se nameštati na razorni forhend i pokušati da pravi što više 'vinera'. Istina, Berdih je poboljšao i kretanje, može da bude konkurentan i u razmenama sa osnovne linije, ali realno je da mu šanse da osvoji poen opadaju što se broj prebacivanja povećava.

Put do polufinala, Novak Đoković:
Olivije Rohus – 4:6, 6:2, 3:6, 6:4, 6:2
Tejlor Dent 7:6 (7-5), 6:1, 6:4
Albert Montanjes – 6:1, 6:4, 6:4
Lejton Hjuit – 7:5, 6:4, 3:6, 6:4
Jen-Hsun Lu – 6:3, 6:2, 6:2

Put do polufinala, Tomaš Berdih:
Andrej Golubjev – 7:6 (7-5), 6:2, 6:2
Benjamin Beker – 7:5, 6:3, 6:4
Denis Istomin – 6:7 (1-7), 7:6 (7-5), 6:7 (8-10), 6:3, 6:4
Danijel Brands – 4:6, 7:6 (7-5), 7:5, 6:3
Rodžer Federer – 6:4, 3:6, 6:1, 6:4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu