Martina Navratilova, ima li bolje?

Martina Navratilova je prava legenda Vimbldona, jedina koja je osvojila devet titula na travi All England Cluba. Osim toga, Amerikanka češkog porekla je i najstarija šampionka s obzirom da je imala 46 godina i 261 dan kada je sa Leanderom Paesom podigla trofej u konkurenciji mešovitih parova. 58 Gren slem titula, ukupno 167, osvojila je Navratilova štoje čini apsolutnom rekorderkom.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 22.06.2010.

12:51

Default images

“Nisam mislila o osvajanju turnira kada sam odlučila da učestvujem na turniru.Samo sam želela da igram. Samo sam razmišljala o takmičenju i tome koliko dobro još uvekmogu da igram“, izjavila je Navratilova posle trijumfa sa Paesom.

“Ona je istinska ikona čiji osmeh obasja ceo teren ili prostoriju. Poniznost, časnost i ranjivost su njene karakteristike koje su drugi teniseri prikrivaju“, piše na zvaničnom sajtu najprestižnijeg teniskog turnira na svetu.

Martina Navratilova rođena je 18. oktobra 1956. u Pragu. Martina Šubertova promenila je prezime kada je imala šest godina, posle razvoda roditelja, a prvi trener bio joj je očuh Miroslav.

Sa 15 godina pobedila je na nacionalnom prvenstvu Čehoslovačke, a prvu titulu u profesionalnom tenisu osvojila je 1974. u Orlandu. Posle izgubljenog polufinala na US Openu 1975. Navratilova odlučuje da se više ne vrati u svoju domovinu i nekoliko godina kasnije dobija američko džavljanstvo.

Agresivnom i snažnom igrom Navratilova je bitno uticala na dalji razvoj ženskog tenisa. Ona će biti jedna od prvih levorukih igračica u sportu u kom su do tada dominirale desnoruke.



Karijeru Martine Navratilove obeležilo je veliko rivalstvo na terenu i još veće prijateljstvo van njega sa Kris Evert. Odigrale su čak 80 međusobnih mečeva, a skor je 43:37 za Navratilovu. 18 puta se sastajala sa još jednom velikom protivnicom, Štefi Graf, tri puta u finalima Vimbldona. Nemica je dva puta trijumfovala, Amerikanka češkog porekla jednom.

Život Martine Navratilove pratie su brojne kontraverze. Emigrirala je iz Češke u SAD još kao tinejdžerka, osetljiva, pomalo usamljena, slomljena srca. Imala je problema sa težinom i formom, osporavali su je zbog seksualnog opredeljenja. Martina je bila druga velika zvezda sporta (pre nje Bili Džin King) koja je rekla da je homoseksualne orijentacije. Zamerali su joj i što je promenila državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: