Filip Pečner – talenat nije dovoljan

Kada mu je bilo 17 godina, Filipa Pečnera smatrali su za najvećeg talenta nemačkog tenisa još od Nikolasa Kifera. Igrao je polufinale Vimbldona i bio osmi na svetu u juniorskoj konkurenciji i cela Nemačka,sa rodnom Bavarskom na čelu, čekala je dan kada će Filip ’eksplodirati’. Još ga nisu dočekali, a mnogi stručnjaci saglasni su u mišljenju da je Pečner neozbiljnošću proćerdao nesumnjivi potencijal. Sada mu je 26 godina i 39. je na ATP listi, četiri mesta slabije od rekordnog plasmana u septmebru prošle godine.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 16.06.2010.

12:48

Default images

Kao mlad je bio veliki butnovnik, treninge je shvatao olako, a bio je i pomalo arogantan jer na treninzima nije želeo čak ni da dohvati lopticu. Disciplina je za njega bila apstraktan pojam.

„Ja neke stvari vidim drugačije. Jednostavno, nisam čovek kojeg možete ugurati u neki šablon. Donosio sam neke odluke koje su, po mom mišljenju, bile ispravne. Promenio sam mnogo trenera – nekada se nismo razumeli kao ljudi, a nekada su očekivali disciplinu koju ja nisam bio spreman da poštujem. Kada bi mi se prijeo odrezak, ja bih ga i pojeo“, kaže Pečner.

Počeo je da igra tenis sa četiri godine, pošto je njego otac imao školu tenisa. Prema sopstvenim rečima, počeo je ozbiljnije da trenira sa 12-13 godina, a profesionalac je postao 6 godina kasnije, 2001. godine. U dosadašnjem toku karijere osvojio je jedan turnir, u Beču 2008. godine, a zaradio je nešto više od milion dolara. U nekoliko navrata Nemac je želeo da napusti tenis, ali svaki put bi se predomislio i nastavio da putuje po celom svetu u potrazi za bodovima i slavom. Njegov sunarodnik, bivši drugi teniser planete Tomi Has rekao je da Pečner ima potencijal za veće domete i da može da napravi bolje rezultate nego u dosadašnjem toku karijere.

Omiljena Pečnerova podloga je beton, a najviše voli da igra u dvorani. Kao svoje najbolje udarce Nemac izdvaja forhend sa osnovne linije i servis. Početni udarac veoma mu je snažan, ide i do 230km/h, ali nedostaje mu raznovrsnost. Solidno se snalazi i na mreži, a bekhend mu je taman toliko dobar da ne bude proglašen slabošću. Često koristi i slajs.

Ipak, Filip nikada tokom karijere nije imao dovoljno volje, koncentracije i snage da igra na najvišem nivou u kontinuitetu. Uvek bi mu nešto odvuklo pažnju – poker, plejstejšn ili nešto treće. U prošlosti nije bio redak slučaj da Pečner jednostavno odustane od meča kada mu ne ide ili kada mu se ne igra. Prečesto pravi neiznuđene greške u nizu i retko se vraća u meč kada kola krenu nizbrdo. Međutim, mora se priznati da je Pečner u poslednjih godinu i po dana spomenute slabosti sveo na razumnu meru i da je postao konkurentan na najvišem nivou.

Kao svoje teniske idole Pečner izdvaja Stefana Edberga i Gorana Ivaniševića.

„Obožavao sam da ih gledam. Naročito Edberga, zbog njegovog stila igre – igrao je tako tečno i bilo je divno gledati ga. Takođe, uživao sam u Goranovom ’ludilu’ – sa njima nikada nista mogli da pretpostavita šta će se sledeće dogoditi“.

Ove sezone je četiri puta igrao u polufinalu – u Zagrebu, Memfisu, Minhenu i nedavno u Haleu. Prošle godine na Vimbldonu je stigao do treće runde, što mu je najbolji rezultat na Gren slem turnirima ikada. Videćemo hoće li mu se London ponovo posrećiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: