Vimbldon je dobio novog kralja! (2008)

Jedno od najboljih finala Vimbldona ikada. Nije malo onih koji će reći i da je najbolje. Ono što je sigurno, svakako je najdramatičnije i epilog je bio drugačiji nego prethodnih pet godina. Pehar šampiona nije podigao Rodžer Federer već njegov pet godina mlađi protivnik, Rafael Nadal, koji je dokazao da Švajcarca može da pobedi i na travi. Ulog nije bio ’samo’ trofej već i prvo mesto na ATP listi.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 15.06.2010.

11:19

Default images

Meč je efektivno trajao četiri časa i 48 minuta, a susret je dva puta prekidan zbog kiše. Bilo je 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 za španskog tenisera. Nadal je imao dve meč lopte u taj brejku četvrtog seta, ali iskoristio je tek četvrtu u šesnaestom gemu petog seta.

Na samom startu meča šok za Federera. Samo dva puta je izgubio servis u dosadašnjem toku turnira, a Nadal je iskoristio prvu brejk prliku u trećem gemu. Španac je bio silovit čak i u drugom setu u kojem je jurio brejk zaostatka i vrlo brzo imao je dva seta prednosti. To se nije dešavalo Rodžeru u poslednjih pet godina na vimbldonkoj travi.

Švajcarac je imao čak šest brejk prilika u dva gema (od toga četiri vezane) trećeg seta, ali pravio je zaista neshvatljive i sebi nekarakteristične greške. I Nadal je imao tri vezane brejk lopte, ali Švajcarac ih je neutralisao, a kiša je ubrzo pala pri rezultatu 5:4 za Federera. Po povratku na teren nije bilo brejk prilika i ušlo se u taj brejk.

U 'dodatnom gemu' do izražaja je došao Rodžerov ubedljivo najbolji udarac danas - servis. Servirao je četiri asa, uključujući i onaj na set lopti – 7:5 u taj brejku.

U celom četvrtom setu nije bilo nijedne brejk lopte pa se ušlo u taj brejk, a Federera servis ni izbliza nije služio kao u istoj etapi prethodnog seta. Rafael je nekoliko puta pogodio liniju, uz to je držao lopticu duboko u terenu i došao je do prednosti od 5:2. Tada su i kod čeličnog Španca proradili živci, napravio je duplu servis grešku i preterano kratkim lopticama davao rivalu prostor za napade iz forhenda.

Peti set je bio prava poslatica za sve ljubitelje tenisa. Posle 16 gemova, Vimbldon je dobio novog kralja, Rafaela Nadala.



"Ne mogu rečima da opišem kako sam se osećao posle poslednjeg, pobedničkog poena. Bilo je veoma teško, ali sam, nakon poraza u finalima u prethodne dve godine, uspeo da savladam najboljeg igrača na svetu", rekao je Nadal.

Rodžer Federer je rekao da je španski igrač zaslužio trofej, ali je dodao da veruje da će sledeće godine doći do šeste titule na Vimbldonu.

"Pokušao sam sve, ali je Rafa igrao zaista sjajno i zaslužio je da pobedi. Osećao sam odredjeni pritisak, a sa druge strane mreže stajao je moj najteži protivnik. Uživao sam u finalu, a šteta je što nisam osvojio trofej. Ipak, nadam se da ću sledeće sezone osvojiti titulu", istakao je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: