Nezadovoljstvo u Partizanu

Četiri dana posle eliminacije od APOEL-a, štampa je počela da se bavi problemima u redovima Partizana.

Izvor: B92, Sportski žurnal

Nedelja, 09.08.2009.

16:09

Default images

Posle loše igre protiv Kiprana, postavilo se pitanje o fizičkoj spremi igrača Partizana, ali kondicioni trener Aleksandar Mitić tvrdi da su igrači spremni i da problem nije bio u pripremama. Generalni sekretar Darko Grubor osvrnuo se na gubitke koje je će Partizan ostvariti neigranjem u Ligi šampiona, dok je predsednik Dragan Đurić najavio da će igrači 'crno-belih' verovatno izgubiti na ceni prilikom transfera.

Fudbaleri Partizana su u finišu utakmice sa APOEL-om imali vidnih problema sa kondicijom, pa se stekao utisak su igrači kiparske ekipe bili brži. Kondicioni trener Partizana Aleksandar Mitić smatra da su igrači ’crno-belih’ trčali više od svog protivnika.

Trčali smo više, a Kiprani pametnije, u skladu sa svojim iskustvom. Normalno je da osećam krivicu za neuspeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona, isto važi za sve igrače i članove stručnog štaba. Ko god smatra suprotno nije ni trebalo da se slika pored pehara prošle sezone kad smo osvojili duplu krunu“, smatra Mitić.

Mitić smatra da su vremenski uslovi bili glavni problem za lošu igru na prvoj utakmici na Kipru.

Na Kipru smo trenirali i igrali u teškim vremenskim uslovima, što je iscrpilo ekipu. Primili smo kiks golove, ne iz kontri, greška je bila u koncentraciji. Usled negativnog rezultata, protiv ekipe koja se pametno kreće, morali smo u pripremi revanša da uložimo dosta truda i energije tokom sledeće nedelje da bismo neke detalje spremili kako bi trebalo“, tvrdi Mitić.

Mitić veruje da ni u revanšu problem nije bila loša fizička pripremljenost.

Slažem se da u revanšu nismo izgledali sjajno. Videlo se to, ne tvrdim da smo ’leteli’ kao protiv Rila, ali postavljam pitanje da li u roku od sedam dana ekipa može prvo da bude spremna, a posle nespremna. Ako smo protiv Velšana bili dominantni i u gostima ina našem terenu, ne može sedam dana kasnije da bude suprotno“, rekao je Mitić.

Igrači su pred kraj utakmice često imali grčeve, ali Mitić veruje da su igrači APOEL-a u revanšu bili u prednosti zato što su, naviknuti na znatno teže uslove za igru, došli u znatno prijatniju klimu.

Ivanu Obradoviću, koga je u 80. minutu uhvatio grč u listu bila je to tek druga takmičarska utakmica. Nije opravdanje, mada podsećam da su Kiprani adaptirani na uslove u Nikoziji, odakle su na beogradsku kišu došli kao u vazdušnu banju“, rekao je Mitić.

Mitić je dodao da će zaključci moći da se izvuku tek nakon predstojećih mečeva ’crno-belih’.

„Ne možemo za šest dana da budem više ili manje spremni nego što smo bili. Brzo će se videti da li su komentari javnosti bili opravdani ili je Partizan, kao i uvek do sada, bio spreman“, završio je Mitić.

Jokanović: "Trener je prvi odgovoran"

partizan.rs
Trener Partizana Slaviša Jokanović stao je u odbranu kondicionog trenera svoje ekipe.

Verujem svim saradnicima u stručnom štabu, a nemam nameru da ih menjam posle jednog poraza. Ne sumnjam u Mitića, jer sarađujemo više od godinu dana i još se nije desilo da smo fizički loše pripremljeni, čak smo u većini utakmica izgledali baš dobro“, rekao je Jokanović.

Jokanović smatra da postoji hijerarhija odgovornosti za slabe rezultate.

Posle svakog lošeg rezultata redosled je jasan: prvo je na udaru šef stručnog štaba, posle njega ako neko misli da je ekipi falilo svežine, postavlja se odgovornost kondicionog treninga, a ako primimo kiks gol onda svi pitaju šta radi trener golmana. To svako od nas mora da prihvati“, rekao je Jokanović.

Trener ’crno-belih’ će u nedelju u Košicama posmatrati gostovanje Partizanvog protivnika u četvrtoj rundi kvalifikacija za Ligu Evropa, Žilinu. Žilna je do sada osvojila sedam bodova iz tri utakmice, dve pobede na domaćem terenu protiv Senice (3:0) i Spartaka iz Trnave (2:1) i remi u gostima sa Nitrom (1:1). Partizanov protivnik trenutno zauzima treću poziciju na tabeli.

Partizan je u međuvremenu odigrao prijateljsku utakmicu sa Radničkim iz Obrenovca, na kojoj su uglavnom igrali igrači koji nisu nastupili na meču sa APOEL-om. ’Crno-beli’ su meč dobili sa 2:0.

’Crno-beli’ u nedelju imaju slobodan dan, a u ponedeljak će na treningu nedostajati desetorica igrača zbog reprezentativnih obaveza. Radosav Petrović i Ivan Obradović nalaze se sa A selekcijom koja u Pretoriji igra meč sa Južnom Afrikom. Sa mladom reprezentacijom nalaze se Marko Jovanović, Rajko Brežančić, Adem Ljajić, Ljubomir Fejsa, Siniša Stevanović, dok Mladen Božović i Nikola Vujović nastupaju za Crnu Goru. Almami Moreira se još uvek nalazi u Portugalu, posle smrti majke.

Grubor: "Domaći trofeji ne donose pare"

Darko Grubor, generalni sekretar Partizana
Generalni sekretar kluba Darko Grubor istakao je da osvajanje trofeja na domaćoj sceni sa finansijske strane donosi isključivo gubitke.

Od duple krune imamo samo fotografiju sa trofejima i rashode. To znači da samo učešće u Evropi zadovoljava ambicije Partizana. Za sada se ne dovodi u pitanje naša egzistencija, neće ni u skorije vreme, ali realno od domaćih uspeha imamo samo gubitke“, tvrdi Grubor.

Za sada smo mirni, do juna sledeće godine ćemo nekako da se snađemo, a do tada moramo da napravimo ozbiljnu analizu strategije razvoja kluba. Od uspeha u našoj ligi ne možemo da pre živimo niti ćemo moći u narednih pet ili 10 godina, zato me više zabrinjava generalna politika šta ćemo da radimo na leto sledeće godine. Održavanje skupog kluba kakav je Partizan, ima opravdanja samo ako učestvujemo u Evropi. U suprotnom moraćemo da redukujemo budžet za narednu sezonu“, dodao je Grubor.

Predsednik kluba Dragan Đurić najavio je da će neki igrači uskoro biti prodati.

Svesni smo da Liga Evrope plaća neuporedivo manje, međutim stigle su ponude za pojedine igrače. Narednih dana procenićemo koga i kad bi trebalo pustiti. Možda ćemo neke od transfera realizovati i pre utakmica sa Žilinom, što će biti dovoljno da se snađemo bar do leta 2010.“, rekao je Đurić.

Očekuje se da među prvima klub napuste Ivan Obradović i Lamin Diara, ali Đurić smatra da će ’crno-beli’ za svoje igrače dobiti manje para nego što je prvobitno očekivao.

Tačno je da cene pojedinim igračima neće biti onakve kakve smo priželjkivali, ali je nemoguće predvideti šta će se dešavati i za koliku cifru će biti prodati kada budu odlazili.Veliki uticaj ima globalna ekonomska kriza čije se posledice nisu osetile zimus, ali zato jesu u tekućem prelaznom roku“, zaključio je Đurić..

U međuvremenu, ’Sportskom žurnalu’ se pismom javio i bivši fudbaler Partizana, Bojan Šljivančanin, koji je izneo svoje probleme iz perioda kada je bio član ’crno-belih’. Šljivančanin je u Partizan došao januara 2006. godine.

Zbog previranja u klubu trener Jirgen Reber, kod koga sam bio starter, zadržao se se samo do kraja sezone. Ubrzo je došlo do smene rukovodstva i time kraj moje odiseje u Partizanu. Među fudbalerima se šuškalo da tim ne sastavlja trener, već moćnici iz uprave o čemu su javno na konferenciji za štampu govorili Ivica Kralj i Albert Nađ“, rekao je Šljivančanin..

U nastavku pisma Šljivančanin je objasnio da mu je sportski direktor Ivan Tomić u razgovoru saopštio da je stav Upravnog odbora da on ne može da igra u Partizanu, posle čega su usledili problemi sa isplatom. Šljivančanin navodi da su problemi nastali kada je na mesto generalnog sekretara, umesto Gordana Petrića, došao Darko Grubor.

Šljivančanin je na kraju naveo da nije želeo da Partizan tuži UEFA zbog „dosta dobrih ljudi koji tamo rade“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: