Kako je sudio Milorad Mažić?

Nema "večitog" derbija bez sudijskog pečata, pa izuzetak nije ni prethodni 147. i Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima.

Izvor: AK

Nedelja, 19.10.2014.

14:15

Default images

Partizan je savladao Crvenu zvezdu 1:0, za razliku od nekoliko prethodnih derbija sudije nisu uticale na rezultat, opšta je ocena da su korektno obavile svoj posao, ali je bilo sumnjivih odluka.

Srećom, nije bilo razloga da se treneri posle meča bave arbitrima, a ne igrom, mada je bilo razloga i za to.

Uglavnom su se na Mažićeve procene žalili fudbaleri i stručni štab Partizana, koji su tražili penal, crveni karton, nekoliko nedodeljenih žutih, a moglo je biti napeto i da je Luka Jović pogodio zicer sa pet metara, jer nije bila najčistija situacija u vezi sa ofsajdom.

S druge strane, crveno-beli nisu bili zadovoljni brojnim faulovima koje je Mažić sudio nad igračima Partizana u zoni šuta, svesni opasnosti koja vreba od Nikole Drinčića, te zbog prekida u drugom poluvremenu prilikom napada Zvezde, a zbog bakljade na južnoj tribini koja je pretila dužoj pauzi meča.

Takođe, iz redova šampiona su tražili i faul Škuletića nad Lazićem u jednoj situaciji prilikom opasnog prodora napadača Partizana.

Sporne odluke Milorada Mažića i njegovih pomoćnika

Da li je Joviæ bio u ofsajdu?
Prva Mažićeva odluka koja se nije svidela predstavnicima Partizana dogodila se polovinom prvog dela igre. U 25. minutu Zvezda je izvela sjajnu kontru, Jović je dobio loptu na pet metara od gola ali je promašio. Prilikom dodavanja Darka Lazovića, mladi napadač je čini se za pedalj bio ispred odbrambenih igrača Partizana, ali se pomoćni sudija nije oglasio.



U 38. minutu Škuletić je žestoko startovao nad Lazićem, gurnuo ga je s leđa, nakon čega u verbalni duel sa napadačem Partizana ulazi Mijailović. Mažić je sve smirio zahtevom da se rukuju, što su igrači i učinili. Međutim, crveno-beli nisu bili zadovoljni što je Škuletić prošao bez žutog kartona.

U finišu poluvremena, u trenucima dominacije crveno-belih, Partizan je tražio penal. Nakon ubacivanja Volkova iz auta, Grbić je bio u duelu sa Mijailovićem, krenuo je na loptu, ali bek Zvezde povlači rivala za dres i obara ga. Mažić procenjuje da nije bilo faula.
Da li je Mijailoviæ napravio penal?
Samo minut kasnije dogodio se najveći previd Mažića. Grbić je krenuo u kontranapad, a Aleksandar Kovačević ga je zaustavio tako što ga je sa obe ruke povukao za nogu. Nema sumnje da je za ovo trebalo da dobije bar žuti karton, ali se sudija nije oglasio.
Da li je ovo za žuti karton?
U 62. minutu Zvezda je pokrenula ozbiljnu kontru, ali ju je Mažić prekinuo. Ovaj put nije bilo faula, već zbog bakljade navijača. U prvom poluvremenu nakon sličnog incidenta delegat je zapretio prekidom meča. To u svakom slučaju nije izašlo na odobrenje u taboru gostiju.

U 69. minutu opet se žale crno-beli. Škuletić je postigao gol glavom posle kornera, ali je Mažić prekinuo akciju zbog međusobnog povlačenja Ristića i Volkova.
Da li je Laziæ zaslužio crveni karton?
A onda se dogodio ključni minut meča, 75. Lazović je pobegao Laziću i imao otvoren put ka golu Rajkovića. Defanzivac crveno-belih je kao poslednji igrač odbrane oborio napadača Partizana i sprečio gol šansu.

U većini sličnih situacija u Evropi sudije isključuju igrača koji je načinio ovakav faul, ali je Mažić sada procenio da je žuti karton i slobodan udarac za Partizan dovoljno. Na kraju i jeste bilo, jer je dva minuta posle faula sjajni Nikola Drinčić projektilom opet rešio "večiti" derbi.

Kada sve sumiramo, Milorad Mažić je sudio korektno, ali ipak ispod nivoa arbitra koji je delio pravdu na Svetskom prvenstvu i sudi utakmice Lige šampiona. Najvažnije je da njegove odluke nisu uticale na ishod 147. "večitog" derbija.

Uvek će biti zadovoljnih i nezadovoljnih odlukama sudija, bez obzira bile one ispravne ili ne. Možda je Mažić najbolje objasnio ceo odnos sudija, igrača, trenera i navijača, odgovorivši na prigovore Marka Nikolića sa: "Ja sudim!"

Uradio je to deveti put na "večitom" derbiju. Bez obzira na vašu klupsku opredeljenost, kako vi ocenjujete suđenje na subotnjem derbiju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: