B92 Sport Vancouver 2010 Istorija ZOI
prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu

12. februar 2010. | 00:54

Kalgari 1988, XV zimske olimpijske igre

Kanadska pokrajina Alberta i grad Kalgari organizovali su zimske Igre 1988. godine. Domaćini su ostali bez zlatne medalje i pridružili se bivšoj Jugoslaviji na kratkoj listi onih koji su na svom snegu i ledu ostali bez zlata. Kanađanima se slična stvar dogodila i 12 godina ranije kada su kao organizatori letnjih Igara u Montrealu ostali praznih šaka.

Poslednji put jedinstveni tim Sovjetskog Saveza i poslednji put samostalna ekipa Istočne Nemačke odneli su iz Alberte većinu medalja.


Kalgari je bitke za domaćinstvo izgubio 1964. i 1968. godine, a u izboru održanom 1981. pobeđeni su švedski grad Farun i italijanski ski-centar Kortina d Ampeco.

Svi nivoi vlasti pomogli su organizaciju, savezna vlada dala je 225 miliona dolara, Alberta 125 a Kalgari 50. američka TV mreža ABC platila je rekordnih 400 miliona dolara za televizijska prava, još 45 je zarađeno od domaće CTV mreže.

Najveća briga organizatora bio je prirodni fenomen – topli vetar koji je znao da u februaru temperaturu ‘pomeri u plus’ ali je sve prošlo bez velikih problema. Oni sitniji znali su da budu pomalo bizarni, takmičenja u bobu su prekidana a neke vožnje ponavljane zbog peska koji se pojavljivao na stazi.

Igre su počele 13. februara, trajale su do 28, kao prve koje su ’razvučene’ na 16 dana, 301 takmičarka i 1122 takmičara podelili su 46 kompleta medalja.

U podeli su se istakli Sovjeti, odneli su u svom poslednjem zajedničkom poduhvatu 29 medalja (11, 9, 9) Istočnim Nemcima pripalo je 25 odličja (9, 10, 6), a zapaženi su bili i nastupi Švajcaraca sa 15 (5, 5, 5) i Austrijanaca sa 10 (3, 5, 2) izlazaka na pobedničko postolje.

Na listi osvajača medalja bila je i Jugoslavija, još jedna država koja je poslednji put nastupila ’u starom formatu’, ime naslednice bilo je isto ali broj sportista kadrih da se bore za medalje više nikada nije.U Kalgariju je bilo 22 sportista iz SFRJ, vratili su se sa tri medalje, Mateja Svet osvojila je srebrnu medalju u slalomu, skakači Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga i Matjaž Zupan u ekipnoj konkurenciji, a Debelak je bio treći i u pojedinačnoj konkurenciji.

Pored Mateje Svet skijale su i Mojca Dežman, Veronika Šarec i Katra Zajc, a u konkurenciji muškaraca Rok Petrovič, Grega Benedik, Robert Žan, Tomaš Čižman i Klemen Bergant.

Miran Tepeš i Mateja Svet vratili su se iz Kalgarija sa srebrnim medaljama i četvrtim mestima na maloj skakaonici, odnosno u veleslalomu.U Kanadi su bili i bijatlonac Jure Velepec, trkači Jani Kršinar i Sašo Grajf, brzi klizači Bibija Kerla i Behudin Merdović, bob dvosed u kojem su nastupili Borilav Vujadinović i Miro Pandurević, kao i Željka Čizmešija koja se takmičila u umetničkom klizanju.

Na stazama za alpske discipline blistao je Italijan Alberto Tomba koji je osvojio dve zlatne medalje, nijednu od njih u novoj disciplini, superveleslalomu, Mati Nikenen bio je najbolji na obe skakaonice a sa timom Finske osvojio je i ekipno zlato, a sa tri zlatne medalje, prilično neočekivano, vratila se i holandska brza klizačica Ivon van Genip.

Posebnu pažnju u Kalgariju privukli su Edi ‘Orao’ Edvards i bob tim Jamajke, kao i novi ili ponovo otkriveni olimpijski sportovi, demonstracioni na Igrama 1988, karling, fristajl skijanje i šort trek.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji


Zimske olimpijske igre 2006. godine bile su druge zimske koje je organizovala Italija i treće ukupno u toj zemlji, uz LOI u Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Domaćin zimskih Igara 2002. godine bio je glavni grad američke dražave Jute, Solt Lejk Siti.

u trnutku kada Dalje...

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Posle 26 godina zimske Igre su se vratile u Japan, ne na Hokaido nego na Honšu, ne u Saporo, nego u Nagano.

U Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Norveški Lilehamer imao je čast da ugosti najbolje sportiste sveta u ’neolimpijskoj godini’, od 12. do 27. februara Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Francuski Albervil bio je domaćin Igara 1992. godine, poslednjih koje su održane u olimpijskoj godini. Već pre skupa u francuskoj Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Sarajevo je 1984. godine ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima, a prve Igre u jednoj državi socijalizma i prve Dalje...

Postojeći komentari (9) | Pošaljite komentar

Lejk Plesid je 1980. godine drugi put dobio priliku da organizuje Zimske olimpijske igre. Na vrhuncu hladnog rata na Igrama Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Zimske olimpijske igre 1976. godine održane su u Insbruku, a grad u Tirolu, u Austriji, drugi put je bio domaćin. Insbruk Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Zimske olimpijske igre 1972. godine održane su na japanskom ostrvu Hokaido, u gradu Saporo. Bile su prvi skup najboljih u Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


ponedeljak 26. septembar 2022.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kanada Kanada 14 7 5 26
2. Nemačka Nemačka 10 13 7 30
3. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 9 15 13 37
4. Norveška Norveška 9 8 6 23
5. Južna Koreja Južna Koreja 6 6 2 14