Mogao je da odustane od US opena, a sada...

Prvi put na ovogodišnjem US openu Novak Đoković igraće dnevni meč, tek u polufinalu.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2016.

08:30

Mogao je da odustane od US opena, a sada...
Getty Images

Pre dve godine najbolji teniser sveta mučio se po vrućini sa Nišikorijem, ali krovna konstrukcija trebalo bi da amortizuje uticaj toplote, najavljena je maksimalna temperatura od 33 stepena.

I sâm Đoković kaže da mu dnevni termin ne smeta – igraće od 15 sati sa Gaelom Monfisom, a u petak je trening na stadionu Artur Eš započeo sat pre tog termina.

Preko puta su stajali junior i jedan koledž igrač, Beker im je davao instrukcije u koju stranu da šalju lopte, pa je Novak vežbao različite šablone – dve lopte na forhend, pa jedna u bekhend, a onda dve u bekhend, pa jedna u forhend, posle čega se poen razvija.

U radnoj atmosferi Đoković je dobro udarao loptu koja je uglavnom prelazila tik iznad mreže, a trener Marjan Vajda nekoliko puta sugerisao mu je da prilagodi položaj pri bekhendu (fotografije sa treninga pogledajte OVDE).
B92/SO
Potom je Novak izlazio na mrežu i vežbao voleje, da bi zatim vraćao servise 188 cm visokog juniora Julisesa Blanša – prvo je Đoković tražio slajs servis, zatim ’miksovanje’, a onda i nekoliko servisa u T liniju.

“Tokom relija je nekada bilo teško, ali kada su mi tražili da serviram, bilo je u redu jer to radim najbolje“, kazao nam je 18-godišnji Amerikanac poreklom iz Portorika, “Neverovatan je osećaj trenirati sa takvom legendom, bio je i Beker na terenu – zaista jedinstveno iskustvo, mnogo sam naučio. Trenirao sam ranije sa drugim vrhunskim igračima, tako da nisam bio nervozan, ali jesam bio uzbuđen. Svi su različite ličnosti i imaju različit način rada, ali zajedničko im je to da su izuzetno profesionalni“.

U ozbiljnom ambijentu našlo se vremena i za šalu – Beker je naročito bio oduševljen posle jedng Novakovog briljantnog voleja, a fizioterapeut Miljan Amanović i Gordon Juling, čovek kod kojeg Novak često odseda tokom US opena, pokušavali su sa nekoliko metara razdaljine lopticom da pogode ’O’ u natpisu ’US OPEN’.

Krov se otvorio posle pola sata treninga, a Novak je na kraju vežbao servis – Vajda je ponovo vršio korekciju, spustio se u kolenima kako bi imao bolji pogled na Novakov pokret pri servisu, i bio je zadovoljan kada je Đoković izveo stvar na idealan način: “To!“
Getty Images
Grupni pozdrav na kraju treninga, zatim i fotografisanje, a Novak se zahvalio svojim sparing partnerima – drugi među njima jeste Rej Sarmijento, koledž igrač koji je diplomirao na Univerzitetu Južna Indijana.

“Velika mi je prilika da osetim njegovu loptu – konstantnost, dubina, šeta rivale po terenu i time ih jednostavno ’ubija’. Trenirao sam s njime ove nedelje i već osećam napredak, a van terena je izuzetno fin“, podelio je Sarmijento utiske s nama posle treninga.

Situacija se razvila tako da je Đoković favorit broj jedan za trofej, ali sve to je znatno drugačije izgledalo pre početak turnira – Marjan Vajda potvrdio je da je malo nedostajalo da Novak ni ne učestvuje zbog problema sa ručnim zglobom.

“Bio sam veoma zabrinut zbog toga – potrebno je vreme da se takva povreda zaleči, a vremena nismo imali, samo dve-tri nedelje. Bili smo zabrinuti i nismo očekivali ovakav nastup u Njujorku jer su nas sve dijagnoze upućivale na to da razmislimo o tome da ni ne igra ovde, bilo mu je potrebno više odmora“, kaže Vajda u razgovoru za Njujork tajms.

Predaje suparnika išle su Novaku na ruku, dobio je dodatno vreme da se odmori i od duela sa Edmundom zaista deluje kao nov čovek. Sledeći je Gael Monfis, momak sa kojim ima skor 12-0.

“Monfis je svestan toga da ne može da pobedi ako ostaje samo na osnovnoj liniji uprkos tome što se dobro brani i što sjajno pokriva teren. Dakle, mora da proba da diktira poene i neophodno mu je da ga služi servis, kao i da izlazi na mrežu češće. Ako ostaje pozadi, Gael će biti u nevolji, kao i uvek u prethodnih 12 mečeva“, kaže u intervjuu za B92 Anri Lekont, nekada peti teniser sveta.
Foto: Nikola Oliæ
Miomir Kecmanović plasirao se u svoje prvo Gren slem četvrtfinale i rekao je da će se potruditi da obavi svoj deo posla u nastojanju da Srbija dobije dva prvaka u Njujorku.

Ipak, mnogo je važnije ono što leži u Miomirovoj budućnosti, a on će nastojati da izraste u raznovrsnog tenisera.

“Znam da igram i ofanzivno i defanzivno – ne mogu da trčim do besvesti, ali mogu adekvatno da se odbranim kada je to potrebno. Napadački sam sada počeo više da koristim kraće lopte i da izlazim na mrežu ako se ukaže šansa. Ako još malo popravim igru na mreži, biću svestran igrač. Nisku loptu mi je lakše da izvučem forhendom jer mogu zglobom, a ako je viša, nekad i bekhendom“, kaže Kecmanović i dodaje:

“U servisu sam napredovao jer sam dosta radio na njemu, to mi je bila slaba tačka – sada je sve to jedan pokret, ne kao ranije kada sam ga ’lomio’, a popravio sam i izbačaj, pogađam to jedno mesto i od njega krećem. Mislim i da dobro mešam kad treba“.
"U petak od 16 sati biću uz kompjuter i odgovaraću na vaša pitanja, trebalo bi da se naspavam i da taj ispit dočekam spreman, pa vas ostavljam uz..." Takav zaključak prvobitno sam napisao, a onda su me ženska polufinala naterala da se naširoko latim pera, a valjalo je ispratiti i debi u Gren slem polufinalima naše Marijane Veljović.

Sada stvarno odoh da spavam, a vi pročitajte...

Crtice iz Njujorka

Getty Images
- Gaela Monfisa upitali su da li ga nervira kada ljudi govore samo o njegovim trikovima, atraktivnim potezima na terenu i o tome kakav je zabavljač. “Zasmejava me jer, iskreno, ako izvedem smeč iz okreta, svi će govoriti o meču kao da je u pitanju egzibicija, a to je samo jedan udarac. Pošto sada više pobeđujem, teže je nekim ljudima da tvrde da sam samo šoumen. Kada se bacim, ne radim to zbog publike, nego da bih osvojio poen – koja je svrha pravim šou ako izgubim?“

- Miomir Kecmanović dobar je drug sa Keijem Nišikorijem, sa kojim često trenira i provodi slobodno vreme na Floridi. Čestitao mu je posle velikog uspeha i plasmana u polufinale. “Ja sam ga zagrejao za meč, zato je i dobio“, rekao je Kecmanović uz smeh, “Kazao sam mu da mi duguje večeru. Rekao je da će sada da me vodi svuda sa njima jer se sa mnom zagrevao i za Karlovića kada je napravio samo dve neiznuđene greške“.

Rekli smo da ga nikako ne zagreva ako dođe do eventualnog finala sa Novakom. “Ne, ne, onda neću“.

- Na današnji dan: Altia Gibson 1957. postaje prva crnkinja koja je osvojila US open; Rod Lejver je 1969. godine drugi put kompletirao Gren slem pobedom nad Tonijem Roučom; Pre 15 godina Venus Vilijams osvojila je drugu titulu u Njujorku pobedom nad sestrom Serenom.
Getty Images
- Došao je na konferenciju u 2.20 ujutru posle pobede nad Del Potrom, a onda je Vavrinku sačekalo sledeće pitanje: Šta te motiviše? Osvojio si dva Slema, vrlo si bogat, nikada nećeš stići Federera, Nadala, Đokovića po broju trofeja, ali svako zna da možeš da ih pobediš kad ti je dan. Iskreno, jedan Slem neće mnogo promeniti, šta te tera da radiš?

“Imam 31 godinu“, nasmejao se Vavrinka, “Šta želite da radim, da idem na plažu i ne radim ništa? Ne znam. Jeste li to pitanje postavili i Rafi, Novaku ili Endiju? Volim sport, tenis mi je strast, u prilici sam da igram pred neverovatnom publikom kao sada. Ovaj meč vam je najbolji odgovor“.

- Često me pitaju koja je najbolja pozicija na teniskom stadionu, uvek volim da sam iza leđa nekog od igrača, umereno visoko kako bih imao najbolji mogući pregled igre. Bilo mi je drago kad sam čuo Serenin odgovor na to pitanje: “Definitivno ne volim da budem sa strane, najbolje je otpozadi, tako da ne moram da pomeram glavu toliko“.

- Prišli smo Džonu Mekinrou u želji da napravimo kratak intervju, Big Mek je rekao da voli Novaka, ali nas je o’ladio uz izgovor da žuri na sastanak. “Izjava je sledeća, rekao je odlazeći, “Novak deluje dobro, najbolji je“.

- Pročitajte koji je Novakov osnovni izvor motivacije, kao i razgovor sa Markom Filipusisom, tokom dana vas ćeka intervju sa Anrijem Lekontom, a od 16.00 ćemo imati webchat u kojem ću odgovarati na vaša pitanja.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: