Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.08.2010.

13:47

Štefen Haman – Bauermanov čovek od poverenja

Ukupno je proveo šest godina radeći sa selektorom Dirkom Bauermanom na klupskom nivou u Bambergu i zbog toga selektor ima neograničenu veru u Štefena Hamana, koji predstavlja njegovu produženu ruku na terenu. Haman je lojalan i disciplinovan igrač koji se naročito ističe u odbrani, član je selekcije ’pancera’ od 2003. godine, ali propustio je EP u Beogradu zbog povrede.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Štefen Haman rođen je 1981. godine u Ratelsdorfu, u regionu Bamberg u Bavarskoj, a upravo je u Bambergu proveo najveći deo dosadašnje profesionalne karijere. Haman je igrao za njih 1997-2005. godine, zatim je imao kratku i neuspešnu epizodu u Fortitudu, da bi se vratio u matični klub i ostao do 2008. godine. Potom je prešao u berlinsku Albu, čiji je još uvek pripadnik.

Prošle sezone Haman nije baš blistao – u nacionalnom šampionatu imao je 4,5 poena i skoro dve asistencije za prosečno 16,4 minuta po meču, a za nijansu lošiju statistiku imao je u Evrokupu.

Međutim, 195cm visoki plejmejker jedan je od onih košarkaša čiji se učinak ne može meriti isključivo statističkim parametrima. Njegov osnovi doprinos ekipi jeste u odbrani, pritisak na protivničkog plejmejkera i ometanje organizacije napada njegova su primarna zaduženja. Najčešće ih obavlja vrlo uspešno, u suprotnom ne bi već tolike godine bio član državnog tima.

Hamanu je jasna njegova uloga na terenu, ne preteruje i ne igra za sebe, već se potpuno podređuje timu, što je karakteristika koju trener Bauerman izuzetno ceni.

Napadački, Haman i nije neka pretnja. Istina je da ima brz prvi korak i da mu je ulaz sasvim solidan, ali preciznost šuta daleko je od onoga što se zahteva od modernog beka. Takođe, ponekad ume da uđe ’u bunar’, tj. da krene pod koš bez konačne ideje i da zato izgubi loptu. Iako ume da bljesne ponekom atraktivnom asistencijom, ne može se reći da mu je sposobnost dodavanja kvalitet koji ga izdvaja od drugih.

Dakle, Hamanov udeo u igri najviše se ogleda kroz odbrambene zadatke, već zavidno iskustvo, ali i psihološku sposobnost da smiri ekipu kada joj ne ide najbolje. Veoma je borben i igranje u dresu sa državnim grbom za njega je uvek dodatni motiv.

’Panceri’ će se bez Novickog sigurno pomalo osećati kao ’ribe na suvom’ i zbog toga je Haman od vitalnog značaja za tim; očekuje se da karakterom i uticajem koji ima na ekipu pomogne treneru da ostvari svoje zamisli i dođe sa Nemačkom do zadovoljavajućeg plasmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu