Nova vest
Tenis

Utorak, 07.02.2017.

14:48

Tursunov: Kako pobediti Novaka? Ponudite mu hleb

Ruski teniser Dmitrij Tursunov smatra da su privatni problemi uticali na Novaka Đokovića, što je rezultiralo slabom formom u poslednjih nekoliko meseci.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Tursunov: Kako pobediti Novaka? Ponudite mu hleb
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Tursunov, koji je sa Rusijom osvojio Dejvis kup 2006. godine, tokom duela dve selekcije istakao je da je Đokovićeva odluka da nastupi u Nišu logična.

„Veoma je jednostavno – računao je da će dogurati daleko u Australiji, zbog toga bi bio umoram i verovatno bi mu bio potreban odmor pre sledećeg turnira. Zbog toga bi žrtvovao timsko takmičenje, ali se dogodilo to da je u Melburnu igrao neočekivano malo mečeva. Poslednjih godina dolazio je najmanje do polufinala turnira, pa je shvatio da bi mu nastup u Dejvis kupu pomogao. Fizičke posledice ne bi osećao“, rekao je Tursunov.

Posle fantastačne prve polovine 2016. godine, usledio je pad u igri srpskog igrača, pa su mnogi posumnjali da ga muče privatni problemi.

„Mislim da postoje neki faktori koji su se dogodili tokom proleća i koji su uticali na njega. Nekada se to desi u životu. Nije bio smiren, a kada postoji problem u životu, to se održava na vaš tenis“.

Potom se malo i našalio na račun drugog igrača na ATP listi.

„Kako da pobedite Novaka? Neophodno je da mu ponudite hleb (Đoković je intolerantan na gluten kojeg ima u hlebu). Teško je igrati protiv igrača koji mogu da menjaju ritam. Imao je problem sa Simonom prošle godine, ove sa Istominom. Oni gaje sličan stil“.

Na pitanje da li u Dejvis kupu ima uticaja što za mnoge reprezentacije igraju stariji igrači, Tursunov se ponovo vratio na Đokovića.

„To nema veze. Na primer, Novak će biti u boljoj formi od 90 odsto tenisera i kada bude imao 40 godina. Veoma je pažljiv kada je u pitanju ishrana, vodi računa na turnirima, ima dobar sistem oporavka. To je velika prednost – može da trči satima na terenu i to je ono što je tenis podiglo na novi nivo. Do sada, niko nije razmišljao koliko je važno imati pravilnu ishranu, a kada prvi reket sveta počne da posvećuje toliko vremena takvim stvarima, počne da interesuje i mnoge druge. Takođe, važan faktor je i što su nagradni fondovi danas veći. Teniseri sada mogu da izdvoje novac i angažuju mnoge specijaliste, uključujući terapeute, psihologe i fizioterapeute koji će im pomoći pri oporavku. Godine nisu previše bitne danas. Federer je to potvrdio u Australiji, osvojio je 18. Grend slem u 36. godini“, zaključio je Tursunov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve