Nova vest
Tenis

Subota, 26.03.2016.

01:00

Novak siguran na startu Majamija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sigurno je započeo odbranu titule na Mastersu u Majamiju.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novak siguran na startu Majamija
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Đoković je u drugom kolu drugog Mastersa u godini savladao Kajla Edmunda iz Velike Britanije, rezultatom 6:3, 6:3.

Za razliku od Indijan Velsa prošle nedelje kada se mučio u ranoj fazi turnira, Novak je na Floridi krenuo fokusirano od samog početka i do prvog trijumfa nad Edmundom došao posle 80 minuta igre.

Već posle 14 minuta na semaforu je pisalo 4:0, pa je bilo očigledno 21-godišnji momak rođen u Johanesburgu ne uspeva da sprovede u delo savete za koje se obratio Endiju Mariju.

U Đokovićevoj igri sve je funkcionisalo na visokom nivou, ali je usledio mali pad – vezao je nekoliko pogrešnih odluka u napadu i dozvolio rivalu da vrati jedan brejk. Međutim, i on je bio dovoljan za vođstvo u setovima.

Treći gem drugog seta bio je odlučujući, trajao je skoro 10 minuta i Novak je iskoristio petu brejk loptu. Do kraja je bio siguran na svoj servis i obezbedio duel sa Žoaom Souzom koji je u tri seta eliminisao Vaseka Pospišila iz Kanade – 6:7 (1-7), 7:6 (7-5), 6:2.

Đoković i Souza do sada su se sastajali dva puta i oba puta slavio je naš igrač – na US openu 2013. slavio je sa 6:0, 6:2, 6:2, kao i nekoliko meseci kasnije na Rolan Garosu (6:1, 6:2, 6:4).

Masters u Majamiju igra se za nagradni fond od 6.134.605 dolara.

Tok meča:

Đoković je svojim servisom otvorio meč i to je učinio nešto sporije – dvema greškama dozvolio je rivalu 30:30, ali je onda vezao dva asa za 1:0.

Kao što je moglo da se očekuje, napao je već u sledećem gemu i maksimalno eksploatisao loš bekhend Edmunda. Britanac je pravio greške, na 30:30 je dva puta lopticu poslao u mrežu, za prvi brejk Novaka – 2:0.

Usledio je ekspresan gem na drugoj strani i malo zabave za publiku – loptica iz vazduha u džep, gde je 'upao' još jedan gem za 3:0.

Od samog starta meča bilo je očigledno da je Đoković 'našpanovan' da brzo završi posao, što je dokazao novim brejkom za 4:0, ali je onda usledio mali pad koncentracije. Eksperimentisao je izlascima na mrežu, što je Kajl dva puta kaznio forhendom, da bi posle greške na brejk lopti upisao protivnika na semafor – 4:1.

Mogao je Srbin da se momentalno vrati na dva razlike, kada je Edmund izvukao nekoliko dobrih servisa i izvukao se iz problema. Britanski igrač podigao je nivo igre što je pokazao i sjajni drop-šot u sedmom gemu, ali je to bilo sve jer je Novak pojačao gas i poveo sa 5:2.

21-godišnji momak iz Engleske osvojio je još jedan gem pre nego što je Đoković lagano odservirao za 1-0 u setovima.

Drugi deo igre počeo je agresivnom igrom Edmunda – forhendom je diktirao tempo i često izlazio na mrežu. To je značilo da Novak mora da pojača odbranu, koja je dovela do nekoliko sjajnih defanzivnih udaraca. Ipak, servis rivala je funkcionisao za prvo vođstvo u meču – 0:1.

Najbolji igrač današnjice bez ikakvih problema upisivao je gemove u kojima je imao početni udarac, u novom je prepustio samo jedan poen i izjednačio na 1:1. Tada je usledio najduži gem na meču – trajao je skoro 10 minuta, a Edmund je potvrdio da igra sve bolje kako meč odmiče.

Servis ga je izuzetno dobro služio u bitnim momentima, ali ga je neiskustvo koštalo pretrpljenog brejka. Posle četiri spasene prilike Đokovića, požurio je sa vinerima, napravio dve neiznuđene greške i Srbin je poveo sa 2:1.

U sledećih nekoliko gemova serveri su bili sigurni, a na momente kvalitet tenisa koji je prikazivao Edmund je bio na zavidnom nivou.

Postao je sigurniji na bekhend strani i to mu je pomoglo da se izvuče kod 4:2 i izbegne novi brejk. S druge strane, Novak mu nije dozvoljavao da ga ugrozi i obično je gubio poene kada je gem već bio rešen. Tako je bilo i u osmom delu igre koji je dobio za vođstvo od 5:3.

Tu je bio kraj meča, Đoković je napravio još jedan brejk i završio posao za 80 minuta – 6:3, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu