Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 30.11.2015.

18:20

Novaku rekordni četvrti ’Zlatni krompir’

Novak Đoković osvojio je četvrti put u poslednjih pet godina nagradu ’Zlatni krompir’ koju dobija igrač sa najviše osvojenih setova rezultatom 6:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Novak je u 2015. godini dominirao, a dobio je čak 12 setova bez izgubljenog gema, četiri više od drugoplasiranog Endija Marija.

Posebno je impresivna lista igrača kojima Đoković nije prepustio ni gem ove godine. Po dva puta je to bilo u duelima sa Endijem Marijem, Stanom Vavrinkom i Marinom Čilićem, a ’žrtve’ su još bili Kuznjecov, Berdih, Kližan, Darsis, Dolgopolov i Hajder-Maurer.

Takođe, srpski teniser je bio ubedljiv i kada su u pitanju ’krompirići’, odnosno setovi dobijeni rezultatom 6:1. Novak je ove godine dobio čak 31 set tim rezultatom, a drugoplasirani Endi Mari 22.

Ova nagrada ustanovljena je 2004. godine, a Đoković je postao prvi teniser koji je četiri puta osvojio. Nadal je tri puta bio najbolji, Ferer i Federer po dva, a jednom Robin Soderling.

Rekord u jednoj godini drži Rodžer Federer koji je 2006. godine dobio čak 19 setova rezultatom 6:0. Postoje dva načina da se igrač kvalifikuje za ovu nagradu. Prvi je da bude među osam najboljih tenisera sveta, a drugi da igra na završnom Masters turniru.

Pobednik je onaj teniser koji ima najviše ’krompira’ od prvog januara pa do početka završnog Mastersa na ATP turnirima. Od 2007. godine kada je rezultat u ’krompirima’ nerešen, pobednika određuje broj osvojenih setova rezultatom 6:1.

Zlatni krompir 2015:

1. Novak Đoković 12
2. Endi Mari 8
3. David Ferer 7
4. Tomaš Berdih 6
5. Rafael Nadal 5
6. Rodžer Federer 3
7. Kei Nišikori 1
8. Stan Vavrinka 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d