Nova vest
Tenis

Nedelja, 08.01.2012.

12:44

Čenaj: Tipsarević ispustio titulu

Janko Tipsarević nije uspeo da osvoji treću titulu u karijeri, pošto je u finalu turnira u Čenaju izgubio od Miloša Raonića sa 6:7 (4-7), 7:6 (7-4), 7:6 (7-4).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Meč je trajao 3 sata i 14 minuta, nije viđen nijedan brejk, a Janko je u drugoj polovini meča imao problema sa žuljevima na stopalu.

Ključnu šansu Tipsarević je propustio kada je imao dve brejk lopte u osmom gemu drugog seta, ali nije ih realizovao. Raonić je osvojio drugi trofej u karijeri, posle San Hozea prošle godine.

U prvom setu Raonić je servirao spektakularno i tokom celog seta srpski teniser nije bio ni blizu brejk lopte.

Sa druge strane, Tipsarević je u četvrtom gemu bio u ozbiljnim problemima, ali uspeo je da ih neutrališe. Tri puta je sa leve, prednost strane odservirao as na T liniju, a četvrtu je spasao bekhend paralelom.

Zatim je i Janko ušao u ritam pri servisu, pa je pobednika prvog seta odlučivao taj brejk.

Prvi nosilac sjajno je servirao, a Raonićev nivo opao je za nijansu, što je bilo dovoljno da Janko napravi ključni mini-brejk za vođstvo 5:3. Miloš je uzeo sledeći poen, ali je Tipsarević neodbranjivim servisom došao do dve set lopte i realizovao je prvu nakon što je rival poslao lopticu u mrežu.

Raonić je zatim pokazao karakteristiku vrhunskog igrača – nije ga demoralisao gubitak seta u kojem je bio bliži brejku, već je nastavio da igra u istom ritmu.

Međutim, i Tipsarević je držao visok nivo igre, pa je anulirao četiri brejk lopte u tri različita gema.

Do prvih šansi za brejk Tipsarević je došao u osmom gemu drugog seta, pri vođstvu 4:3, ali Kanađanin se izvukao iz teške situacije odličnim servisima.

Do kraja drugog seta nije bilo prilika za brejk, mada je utisak da je srpski teniser bio opasniji na servis protivnika.

Taj brejk drugog seta bio je potpuna suprotnost onog u prvom – Janka nije služio servis, a ni Raonić nije briljirao. Od samog starta Kanađanin je imao prednost jer je bio agresivniji sa osnovne linije, a presudni poen osvojio je napraviviši viner iz riterna bekhendom za vođstvo 6:3.

Janko je potom uzeo mini-brejk, ali je snažnim servisom Raonić izjednačio u setovima.

Na početku odlučujućeg seta Tipsarević je imao nove prilike za brejk, ali ponovo ih nije iskoristio. Prvi put se poen razvio, ali Raonić je bio hrabriji i dobio ga je sa osnovne linije, da bi drugu brejk šansu Kanađanin neutralisao izvrsnim servisom.

Od tog trenutka Raonić je potpuno konsolidovao servis, a Tipsarević je delovao malo nesigurnije. Snažnom forhend paralelom Kanađanin u osmom gemu stiže do šanse za brejk, ali je Janko odvažno odigrao naredni poen – poslao je preciznu bekhend paralelu, zatim je napao i završio poen smečom (4:4).

Zatim su teniseri bez većih problema osvajali gemove na svoj servis, pa je i treći set odlučen u taj brejku.

Raonić je osvojio prvi poen na svoj servis, a onda je Tipsarević i suviše lako pogrešio sa bazne linije dva puta u nizu. Kanađanin taj poklon nije propustio, dobro je servirao i došao je do prednosti od 5:0.

Janko je igrom na sve ili ništa došao do 6:4, ali više od toga nije mogao, pa je Raonić u izvanrednom meču došao do trijumfa i druge titule u karijeri.

Ukupno, Tipsarević je propustio četiri, a Raonić devet brejk lopti. Kanadski teniser odservirao je 35, a srpski osam asova. Raonić je ukupno osvojio 133, a Janko 118 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu