Nova vest
Tenis

Nedelja, 09.05.2010.

22:42

Vajda: "Vratiće se servis Novaku"

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, kaže za "Večernje novosti" da bi odlaskom Toda Martina iz štaba Novakovog servis trebalo da postane ubojit kao ranije.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Todov pristup je bio drugačiji od mog. Meni se nije dopadalo kako mu je govorio da servira, i videlo se da ne ide. Novak je to na vreme shvatio i odlučio da prekine, što je dobro, jer bez servisa u modernom tenisu ne možete ništa da uradite. Mora da se vrati staroj tehnici, ali to je proces i ne može da ga ostvari preko noći".

"Ipak, ide sve kako treba, 'kik' mu je bolji, prvi servis je bio među najboljima, a sada i to vraćamo", dodaje Vajda za "Večernje novosti".

Ukoliko Rafael Nadal osvoji titulu na turniru u Madridu, postaće svetski broj dva i tako će zameniti mesto sa Novakom Đokovićem na ATP.

"Plasman na listi je promenljiva stvar, danas ste drugi, a sutra treći i obrnuto. Ali, tvrdim da Novak ako je u najboljoj formi može da pobedi svakog na svetu. To isto važi i za Rafu. Ne plaši nas njegov sjajan niz na šljaci. Jeste Španac pun samopouzdanja, na zemlji se oseća najbolje, može odlično da trči, servis mu je ponovo odličan, ali Novak ima igru za njega, baš kao i za Federera, Marija, Del Potra".

Ipak, ove sezone Đoković nije dobio nijedan veliki meč protiv konkurenata iz Top 10.

"Novak ih je već sve pobeđivao i opet će. Vraća se u najbolju formu i pitanje je dana kada će top-ten igrači opet padati pred njim. Možda nije osvajao najveće turnire, niti pobeđivao u velikim mečevima, ali čim se vrati starom servisu, moći će opet sa da uzima titule".

Kakvog Đokovića ćemo gledati narednih meseci na terenu?

"Gledaćete Novaka koji prikazuje agresivniji i napadački tenis, sa više ulazaka napred. Imaće veću kontrolu nad igrom, manje će biti defanzivan, a ostvarivaće i više vinera. Biće to opet onaj stari Nole koji osvaja turnire".

Promena Novakovog servisa nije jedina stvar koju je Vajda zamerao američkom treneru Todu Martinu proteklih meseci.

"U početku su Novaku bila potrebna određena prilagođavanja da bi popravio svoju igru. Zato je Tod bio u timu. Ali, nije sve išlo kako treba. Moglo se primetiti da se Đoković ne oseća prijatno na terenu, a nije ni pobeđivao. Martin je pogrešio jer je ušao u celu priču veoma profesionalno. Nije poznavao Novaka kao ja, što je važan element. Pri tom, nas dvojica radimo već četiri godine po jednom sistemu, a Amerikanac je to pokušao da promeni".

Koliko je teško izdržati pritisak i imperativ vrhunskih rezultata na svakom takmičenju?

"Pritisak uvek postoji jer je Novak drugi na svetu i mora da pobeđuje. Ali, bez toga nema rezultata. Federer isto oseća pritisak, pa opet osvaja masterse i Gren slemove. Đoković se takođe sjajno nosi sa tim teretom jer ne razmišlja o poenima, renkingu i sličnim stvarima. Već je dokazao da može protiv najboljih na svetu. Ide korak po korak ka samom vrhu", zaključuje Vajda za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Tenis

Endi Mari opet na terenu

Britanski teniser Endi Mari vraća se na teren 18. maja u Ženevi, saopšteno je na sajtu turnira u tom švajcarskom gradu.

Tanjug

15:05

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu