Nova vest
Tenis

Petak, 30.04.2010.

16:34

Poraz Đokovića posle maratona

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je u četvrtfinalu turnira serije 1000 u Rimu od Španca Fernanda Verdaska sa 2:1, po setovima 7:6 (4), 3:6, 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković i Verdasko odigrali su maratonski meč koji je trajao tri sata i 17 minuta, a na kraju je kao pobednik iz velike borbe izašao Španac koji je tako u devetom međusobnom duelu pobedio Đokovića četvrti put, drugi u nizu. Protivnik Verdaska u borbi za finale biće David Ferer koji je sa ubedljivih 6:4, 6:1 eliminisao Francuzu Žoa Vilfreda Congu.

Prvi gem u meču trajao je skoro deset minuta, i bio je nagoveštaj onoga što sledi. Đoković je u tom gemu napravio dva as udarca, jednu duplu servis grešku, i imao je protiv sebe izuzetno raspoloženog Verdaska. Srpski teniser je ipak već na startu spasao tri brejk lopte, i uz dosta muke je poveo sa 1:0.

Iako je odlično servirao na početku (tri asa u prva dva servis gema), Đoković je imao puno problema da zadrži svoje servise za razliku od Verdaska, ali je u četvrtom gemu i on došao do prve brejk prilike. Verdasko je sa nekoliko odličnih forhenda uspeo da je neutralizuje i izjednači na 2:2.

Bilo je međutim vidljivo da Španac igra bolje od Đokovića, a to je potvrđeno u sedmom gemu kada je Verdasko ponovo stigao nekoliko izuzetno teških lopti, naterao je Đokovića da pošalje bekhend u mrežu, i poveo je sa 4:3 uz brejk.

Naredna dva gema serveri su dobili relativno lako, a onda je, do tada fenomenalni Verdaskov servis, ipak popustio. Đoković je u desetom gemu došao do tri vezane brejk lopte, prve dve je propustio neiznuđenim greškama, ali je kod treće fenomenalnim top spin forhendom pogodio sam ugao terena i izjednačio na 5:5.

Ipak, sve ono što je napravio u desetom gemu, Đoković je prosuo u sledećem kada je olako ponovo dozvolio Verdasku da mu oduzme servis, ali je onda u 12. gemu ponovo uspeo da se na volšeban način vrati i izbori taj-brejk.

Srpski teniser bolje je počeo ’dodatni gem’, poveo je sa 2:0, ali je u nastavku propustio puno prilika i Verdasko je posle iscrpljujućih 88 minuta dobio taj brejk sa 7:4 i poveo sa 1:0.

Iako je Verdasko imao veliku psihološku prednost nakon prvog seta i, iako je lako dobio prvi gem drugog seta, Đoković nije bio spreman da se preda, i odgovorio je na sjajan način. Dobio je naredna četiri gema, napravio je dva brejka, i došao je na korak od osvajanja drugog seta.

Taj korak nije odmah napravio pošto je dozvolio Špancu da dobije dva vezana gema, vrati jedan brejk, i vrati se u drugi set. U sledeća dva gema Đoković je ipak odigrao ponovo na visokom novou, i izjednačio je na 1:1 u setovima posle dva sata i 10 minuta (6:3).

Iako je bio u boljoj poziciji pred početak odlučujućeg perioda, srpski teniser je propustio priliku da napravi brejk u drugom gemu trećeg seta, pa je kažnjen u sledećem kada je Verdasko napravio brejk, dobio svoj gem i poveo sa 3:1.

U preostalom delu trećeg seta Španac je pokazao da je potpuno sazreo i da definitivno igra najbolji tenis u karijeri. Đoković je pokušao da se vrati u meč, ali Verdasko je sjajno servirao kada je to bilo potrebano, i posle skoro 200 minuta je došao do velike pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu