Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.03.2009.

01:51

IV: Novak Đoković u četvrtfinalu!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale turnira u Indijan Velsu, pošto je pobedio Švajcarca Stanislava Vavrinku rezultatom 7:6 (9-7), 7:6 (8-6).

Izvor: S O

Autor:S O

Default images

Iako je Novak bio daleko od idealne igre, iako su oscilacije ponovo bile prisutne, meč sa Vavrinkom ohrabruje iz dva razloga – Đoković je znatno hrabrije nego inače izlazio na mrežu (i uglavnom uspešno) i u prelomnim trenucima igrao je agresivno i bio odlučniji i precizniji. U narednoj rundi igraće sa Endijem Rodikom.

Uprkos za nijansu lošijoj statistici, Đoković je dobio prvi set. Vavrinka je imao 14 direktnih poena i 16 neiznuđenih grešaka, a Novakov odnos bio je 13-19. Švajcarac je imao i više asova (5-2), ali je izgubio set.

Novak je silovito počeo meč, Vavrinka je delovao pomalo tromo, pa je vrlo brzo bilo 3:0 za srpskog tenisera. Nije se naslućivao uzbudljiv prvi set, ali Vavrinka smanjuje broj grešaka i vraća brejk – 3:3.

Švajcarac naprasno dobija na samopouzdanju, što se reflektovalo u fantastičnom servisu. Sve do taj brejka Vavrinka je bez problema uzimao gemove na svoj servis, a Novak nije bio ni upola ubedljiv kao rival.

Jedinu brejk loptu u tom periodu Đoković je neutralisao asom (na 3:3 u gemovima), ali kvalitet i procenat servisa naglo mu je opao u drugoj polovini prvog seta.

Vavrinka u taj brejku nije bio naročito dobar sa osnovne linije, ali je to nadoknađivao, za njega ne baš karakterističnim, neodbranjivim servisima.

Prvi do set lopte dolazi momak rođen iz Lozane, ali izbacuje ritern u aut posle drugog servisa Đokovića. Potom Srbin ima šansu za osvajanje seta, ali Vavrinka je anulira preciznim servisom.

Do druge set lopte Đokovič dolazi na spektakularan način – Vavrinka ga je slajs servisom ’oterao’ iz terena, potom je poslao vrlo precizan bekhend u suprotnu stranu, ali Novak je fenomenalno istrčao i jedva vratio lopticu, koju Švajcarac iz smeča šalje u aut.

Ovaj put Novak osvaja poen i prvi set za nešto više od jednog časa igre.

U prvom gemu drugog seta Đoković nije iskoristio šok rivala zbog gubitka prvog seta, pa se Vavrinka ubrzo vratio na pravi kolosek i sa nekoliko dobrih udaraca napravio brejk.

Pre rezultatu 5:3 za rivala, Novak je odigrao jedan od boljih gemova u meču i u poslednjem trenutku ostao u drugom setu. Malo je falilo da to baci u vodu koji minut kasnije, pošto je dozvolio Vavrinki da od 40:15 dođe do set lopte, ali je 16. nosilac poslao lopticu u sredinu mreže

U taj brejku su ponovo odlučivale nijanse, ali nije slučajno što su one dva puta u tako kratkom vremenskom razmaku bile na Đokovićevoj strani.

Obojica su bili odlični u taj brejku, a greške se dolazile jedino kao posledica prethodnog dobrog udarca rivala. Đoković prvi stiže do meč lopte, ali Vavrinka servira as.

Novak je u tim trenucima igrao odvažno, preuzimao je inicijativu, što mu se isplatilo – došao je do druge meč lopte i asom završio duel posle 2 časa i 28 minuta igre.

Đokovićev rival u četvrtfinalu biće Endi Rodik koji je savladoa Davida Ferera sa 7:6, 3:6, 6:3.

Sa Rodikom je Novak igrao jednom ove sezone, ali je Srbin predao meč u četvrtfinalu Australijan opena pri rezultatu 2:1 u setovima za protivnika. Ukupni bilans je 2-2 u pobedama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu