Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 24.03.2008.

02:39

Novak: "Lako nalazim motivaciju"

Izvor: Nikola Olić

Autor:Nikola Olić

Default images

Novak Đoković je najbolji svetski teniser u 2008. godini. Posle pobede na prvom gren slemu sezone, u Melburnu, Đoković je osvojio i Indijan Vels, prvi turnir Masters serije za 2008. godinu. "Meni je Melburn najdraža pobeda u karijeri, jer gren slem nosi poseban značaj. To ne znači da ovu pobedu neću proslaviti. Kada se sve slegne, mogu da kažem da sam prezadovoljan startom sezone. Nisam očekivao da ću početi godinu toliko dobro. Ovo je podloga na kojoj ostvarujem najbolje rezultate, nadam se da će tako i ostati".

Na putu ka tituli u Melburnu Đoković je branioca Rodžera Federera srušio u polufinalu, u Indijan Velsu isto je učinio sa Rafaelom Nadalom. Na taj način prvi reket Srbije nije samo povećao broj svojih poena na ATP listi, već je i direktno smanjio skor jedine dvojice koja su na toj listi iznad njega.

"Obojica su sada uzdrmana zbog rezultata koje postižem ja, ali i ostali teniseri, na primer Conga. Za sport je dobro videti nova lica, talente i uspešne igrače koji se probijaju ka vrhu. Federer je četiri godine bio dominantan, Nadal takođe, posebno na šljaci, i pokušava već dugo da se domogne prvog mesta".

Federer prvi put u poslednje četiri godine završava prvo tromesečje bez ijednog trofeja. Ako se ovakav odnos snaga zadrži i u narednim mesecima, Đoković bi brzo mogao da izbije na čelo liste.

"Meni nijedan od njih ne odgovara, veoma je teško igrati protiv njih i veoma se razlikuju u igri. Nadal voli duge poene i igra sa dosta spina, dok je Federer kao čarobnjak na terenu i po pravilu igra perfektno. Međutim, početak ove sezone mu je doneo probleme, očigledno je izgubio deo samopouzdanja, što se videlo i ovde. Sigurno je da je zabrinut i da ne želi da prepusti prvo mesto".

Pre samo dve godine Đoković je želeo da se probije u svetski vrh, da dođe do pozicije koja mu garantuje status nosioca na turnirima. Ispred njega sada su još samo dve stepenice, pobede i trofeji se ređaju, ali motivacije i dalje ima.

"Lako mi je da nađem motivaciju, iako imam tek 20 godina, i iako sam već ostvario mnogo u tenisu. Kao profesionalni sportista i ljubitelj ovog sporta znam da mogu da učinim još mnogo toga, i zato mi nije problem da nađem motivaciju. Još nisam dostigao životni cilj – da budem broj jedan na svetu. Ako dostignem taj cilj jednog dana, neću prestati da igram tenis, uvek će biti novih ciljeva".

Osim četiri gren slema i Masters serije, najbolje tenisere ove godine čeka prava poslastica – olimpijski turnir u Pekingu. Nekada su teniseri nedovoljno ozbiljno shvatali Olimpijske igre, ali Đoković smatra da je to pogrešan stav.

"Teško je porediti takmičenja. Mislim da za svaog sportistu Olimpijske igre treba da budu prioritet za svakog sportistu, jer se održavaju svake četiri godine, a gren slemovi možete igrati svake godine. Ko zna u kakvim ću okolnostima biti za četiri godine, možda neću biti u situaciji da učestvujem na Igrama, tako da mi je jedan od glavnih prioriteta ove godine Peking".

Ritam teniske sezone izuzetno je naporan. Sa izuzetkom kratkog predah apred kraj godine, od vrhunskih igrača očekuju se vrhunski rezultati praktično bez prestanka.

"Tenis je jedan od najtežih sportova, u odnosu na dužinu sezone. Treba da putujete 10-11 meseci godišnje, da održavate konstantnost i visok nivo igre na svim turnirima. Sada sam pobednik Australian Opena i jakog turnira u Indijan Velsu, svakako da ljudi očekuju od mene da i na ostalim podlogama napravim neke zapažene rezultate. Fizička sprema je jako važna, važno je održavati kondiciju, ali se sve zasniva na mentalnoj sposobnosti da u ključnom trenutku preloimte meč u svoju korist".

Turnir u Indijan Velsu doneo j eniz neobičnih scena, kada su navijači, posebno pristalice napih tenisera, umele da povicima ometaju igrače tokom poena. Đoković im to ne zamera i smatra da će takvo ponašanje prestati vremenom, kada se naši navijači naviknu na teniske običaje.

"Različiti igrači vole različite okolnosti. Neki vole veliku podršku, drugima treba tišina. Meni ne smeta ako neko navija za protivnika ili za mene, to je sport, normalna je podrška u važnim mečevima. Međutim, ne krivim ljude koji dobiju opomene od organizatora jer daju komentare usred poena. Oni još uvek pokušavaju da se upoznaju sa teniskom kulturom".

Najbolji svetski teniseri sada se sele u Majami, gde će se boriti na drugom turniru Masters serije. Đoković će na Floridi braniti titulu zarađenu pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu