Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 14.01.2008.

04:34

AO: Jelena kroz "pakao" do 2. kola

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpska teniserka Jelena Janković uspela je da se plasira u 2. kolo Australijen opena, pobedivši na startu posle trilera, 17-godišnju austrijsku teniserku Tamiru Pašek sa 2:1 u setovima (2:6, 6:2, 12:10). Ovaj maraton, koji je trajao preko tri sata, bio je prepun preokreta i "brejkova", "čelindža" i dve ukazane medicinske pomoći.

U prvom setu Jelena je odigrala katastrofalno. Posle prvog dobijenog gema usledila je veoma loša igra srpske teniserke, očajan servis, dekoncentracija prilikom voleja i veliki broj neiznuđenih grešaka. Pašekova je vezala četiri dobijena gema. Jelena je potom uspela da napravi brejk i smanji na 4:2, a onda je nastavila sa greškama izgubila dva gema i set sa konačnih 6:2. Podatak da je napravila šest dvostrukih servis i čak 21 neiznuđenu grešku, dovoljno govori o tome da je Jankovićeva prvi set odigrala daleko ispod svojih mogućnosti.

Prvi gem drugog seta, naša teniserka je otvorila dvostrukom servis greškom, ali je posle dosta muke uspela da ga reši u svoju korist. Pri rezultatu 2:1 za Jelenu Janković naša teniserka je napravila brejk, a u osmom gemu još jedan i uspela na isti način da uzvrati Tamiri Pašek. Jankovićeva je uspela da popravi i servis i izlazak na mrežu. Koncentracija je bila odlična i na terenu smo gledali značajno realniji odnos snaga nego u prvom setu.

Neverovatni 3. set

I treći set je Jelena započela dvostrukom servis greškom. Iako se očekivalo da će ostatak prvog gema ipak rutinski privesti kraju, ponovile su se neke manjkavosti u njenoj igri, koje je prikazala pre svega u prvom setu i Tamira Pašek je uspela već na startu da ostvari brejk. Odlična igra austrijske teniserke viđena je u drugom gemu, nekoliko odličnih voleja u kombinaciji sa Jeleninim greškama, tek Pašekova je stigla do laganog vođstva. U trećem gemu još jednom srpska teniserka je pokazala ogromnu nervozu. Servis greške, umesto lakih poena, loptice je slala ili u mrežu ili u aut. Pašekova je napravila još jedan brejk i povela sa 3:0.

Pravu Jelenu Janković videli smo tek u četvrtom gemu, kada je napravila brejk bez izgubljenog poena. Međutim, u petom gemu Jankovićeva je nastavila sa oscilacijama. Kada se očekivao njen povratak u meč, Pašekova je pokazala psihološku stabilnost, visok stepen koncentracije, napravila još jedan brejk i stigla do vođstva od 4:1. Da je ogroman ulog u pitanju, pokazao je šesti gem. Posle velike borbe, Pašekova je imala loptu za 5:1, ali je napravila dve vezane dvostruke servis greške. Jelena je uspela da napravi brejk.

Ogromna uzbuđenja videli smo i u sedmom gemu. Iako je Pašekova imala brejk loptu, Jelena je prikazala sjajnu igru kada je bilo najpotrebnije, napravila nekoliko atraktivnih poena, povratila samopouzdanje i smanjila na 4:3.

Kada se očekivao potpuni preokret, Pašekova je osvojila novi gem, iako je, činilo se u ključnim trenucima, „uspela“ da napravi dvostruku servis grešku. Međutim, prvo forhend paralela, a potom i Jelenin aut, tek na semaforu je pisalo 5:3 za Pašekovu. Uspela je Jankovićeva da smanji na 5:4 u narednom gemu, posle dosta uzbuđenja i dugih poena. Neverovatna uzbuđenja viđena su u desetom gemu. Prvo je Jankovićeva odigrala tri fenomenalna poena na servise Pašekove i stigla do tri brejk lopte. Austrijanka ne samo što se vratila u meč nego je uspela da dođe i do jedne meč lopte. Ipak, uz malo sreće i naravno odlične igre, Jankovićeva je napravila brejk i izjednačila na 5:5.

Neverovatan povratak austrijske tinejdžerke videli smo u 11. gemu. Prvo je povela sa 30:0, Jelena je uspela da izjednači, a onda je Pašekova odlično odigrala dva naredna poena i napravila još jedan brejk za 6:5. Očigledno strah od mogućnosti da napravi iznenađenje sprečio je Pašekovu da stigne do trijumfa. U 12. gemu imala je dve meč lopte i volej za pobedu, ali je naša teniserka uspela da se vrati i ovaj put i dovede meč do pravog trilera izjednačivši na 6:6.

Sve što uspešno završi na servis Pašekove, Jelena je propuštala kada bi servirala. To se dogodilo i u 13. gemu, kada je Pašekova bez ikakvih problema uspela da napravi novi brejk za 7:6. Drama je nastavljena i u 14. gemu. Posle serije grešaka sa obe strane, Jelena je uspela da napravi fenomenalan poen na mreži i još jednom izjednači rezultat. Tom prilikom naša teniserka se povredila, da bi se nakon ukazane medicinske pomoći, vratila na teren.

U 15. gemu Jankovićeva je imala prednost od 40:15, ali je Pašekova još jednom došla do brejka i vođstva od 8:7. Odlična je bila Jankovićeva u nastavku maratona. Izjednačila je na 8:8 bez izgubljenog poena. "Brejk agonija" nastavljena je i u 17. gemu. Serijal grešaka Jelene Janković omogućio je Austrijanki da stigne do vođstva od 9:8. Psihološka nestabilnost one koja servira obeležila je i 18. gem, koji je naša teniserka uspela da dobije i izjednači na 9:9. Seriju "brejkova" prekinula je konačno Jelena Janković i tako stigla do svog prvog vođstva u trećem setu. Međutim, treba li reći da je ovaj "običaj" odmah usvojila Austrijanka, koja je uspešno odigrala gem na svoj servis i posle nekoliko "deuce"-ova stigla do izjednačenja, 10:10.

Ipak, naša teniserka je uspela prvo da povede sa 11:10, a potom da iskoristi drugu meč loptu i konačno reši ovaj neverovatni meč u svoju korist.

U drugom kolu igraće sa Rumunkom Edinom Galovic, koja je eliminisala Kanađanku Stefani Duboa sa 2:0 u setovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Podeli:

Tenis

Iga silovito do treće runde Rima

Poljska teniserka Iga Švjontek plasirala se u treće kolo turnira u Rimu, pošto je pobedila 77. teniserku sveta Amerikanku Bernardu Peru posle dva seta, 6:0, 6:2.

Beta

23:08

17 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu