Nova vest
Tenis

Utorak, 22.01.2013.

09:27

Berdih ponovo Novakova mušterija

Prvi reket sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan Opena i tako obezbedio ostanak na prvom mestu ATP liste i posle prvog Gren slema sezone.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Đoković je u četvrtfinalu slavio protiv Tomaša Berdiha iz Češke, a do 12. pobede u 13 međusobnih susreta došao je sa 6:1, 4:6, 6:1, 6:4, posle 151 minuta igre.

Novak će se u borbi za plasman u finale sastati sa Špancem Davidom Fererom, koji je pobedio sunarodnika Nikolasa Almagra sa 4:6, 4:6, 7:5, 7:6, 6:2.

Novak je protiv Berdiha bio mnogo sigurniji, a jedini pad u igri desio mu se u drugom setu, kada je Berdihu prepustio svoj servis, a potom nije uspeo da mu uzvrati. Posebno siguran srpski teniser je bio u prvom i trećem setu, dok je u četvrtom rutinski završio posao i prošao u polufinale. Na taj način, Đoković je obezbedio ostanak na čelu ATP liste, bez obzira na to da li će odbraniti titulu u Melburnu ili ne.

Berdih je bio prvi na servisu i poprilično sigurno i brzo je došao do vođstva 1:0, da bi mu Novak bez izgubljenog poena odmah uzvratio. Čeh je dobrim servisom i kratkim loptama pokušao da namuči Đokovića, ali je svojim greškama srpskom teniseru već u trećem gemu omogućio da dođe do prilike za brejk.

Ipak, upravo zahvaljujući servisu, Berdih se odbranio u prvom trenutku, ali je Novak iskoristio drugu priliku za 2:1, da bi sigurno na svom servisu povećao prednost, a odmah potom stigao do novog brejka i vođstva od 4:1. Srpski teniser je nastavio u istom ritmu i u servis gemu koji je sledio, da bi već u sedmom gemu imao prvu set loptu, koju je iskoristio posle dvostruke servis greške Berdiha.

Na samom startu drugog seta, Novak je imao tri neiznuđene greške, pa je Berdih bez problema došao do brejka, a potom ga je osigurao, iako ga je Đoković pritiskao. Srpski teniser je konačno prekinuo Berdihov niz u trećem gemu, ali tek pošto ga je njegov protivnik dosta namučio, ali je pri odlučujućem poenu pogrešio na forhendu.

U tim trenucima, Berdih je znatno bolje igrao, ali zato što mu je svojim greškama dozvoljavao da održi prednost. Posle novog sigurnog servis gema Čeh je imao novu šansu za brejk, ali se Novak odbranio, osvojio četiri poena zaredom i tako smanjio na 3:2. Berdih je nastavio sa odličnim servisima za 4:2, da bi Đoković konačno osvojio servis bez izgubljenog poena u drugom setu odmah u sledećem gemu.

Čeh je prvu set loptu izborio na servisu Đokovića pri vođstvu od 5:4, ali se srpski teniser sjajno uzvratio, a potom naterao svog protivnika da naniže greške i dođe do prilike da vrati brejk. Ipak, baš kada je bilo najpotrebnije, Berdih je uspevao da nađe rešenja za svaki Đokovićev udarac, odbranio je njegove četiri brejk lopte i osvojio set sa 6:4.

Novak je u trećem setu zaigrao mnogo agresivnije i to je rezultiralo sigurnim servis gemom i brejkom odmah potom za vođstvo od 2:0. Srpski teniser se nije tu zaustavio i samo je povećavao svoju prednost i niz je nastavio do 5:0. Berdih je konačno u narednom gemu osvojio prvi gem u trećem setu, a iako je Čeh pokušao da spreči Novaka da osvoji set već u narednom gemu, nije uspeo, pa je srpski teniser poveo sa 2:1 u setovima sa 6:1 u trećem.

U četvrtom setu, Đoković je odmah pritiskao Berdiha na servisu, ali je Čeh tada, ipak, uspeo da povede sa 1:0. Novak je odmah potom sigurno uzvratio za 1:1, a ti potom iskoristio novu priliku za brejk i vođstvo od 2:1. U narednim gemovima obojica su bili sigurni na svojim servisima i Novak je tako bez problema održavao svoju prednost i u desetom gemu je servirao za meč. Iako ga je baš tada Berdih vršio najveći pritisak, Novak mu nije dozvolio brejk loptu, a iako je prve dve za meč i polufinale propustio, treću nije i sjajnim udarcem je završio meč.

Analizu meča Đoković – Berdih pročitajte u tekstu Saše Ozma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu