Ključeve u ruke Nikole Jokića

Pre šest godina bio je izrazito mlad i pokazao je raskošan talenat, pre tri godine nije iskorišćen na najbolji način, a pošteno je reći da i nije bio 100 odsto fizički spreman jer je došao sa viškom kilograma. Sada je vreme – ključeve u ruke Nikole Jokića.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2022.

14:00

Ključeve u ruke Nikole Jokića
Starsport/Xinhua/Xue Yubin

Bilo je vreme za to i 2019. godine, kada je bilo jasno da se Nikola ne koristi na pravi način, na način kao u Denver Nagetsima, ali kao protivargument može da se iskoristi to što je imao višak kilograma.

Tri godine kasnije situacija je potpuno drugačija. Nikola Jokić spada u tri najspremnija košarkaša na svetu, telo je doveo do vrhunca i to se vidi po partijama i priznanjima.

Dvostruki je MVP najjače košarkaške lige na svetu, gotovo da ne propušta utakmice i argumentovano je najbolji košarkaš sveta dve godine zaredom.

Međutim, Jokićeva igra zahteva drugačiji pristup, potrebno je dopustiti mu da sve radi na terenu, da prevodi loptu, asistira, organizuje napade, sve što čini u Denver Nagetsima. Jedan košarkaš ne čini reprezentaciju, tako je bilo i uvek će biti, ali kada imate igrača kvaliteta poput Nikole Jokića, kada imate najboljeg na svetu, morate se potpuno podrediti njemu.

Osakaćene Denver Nagetse dovukao je do plej-ofa, prosečne igrače uz sebe je doveo do šestog mesta na jakoj Zapadnoj konferenciji, za šta je sposobno samo nekoliko košarkaša na svetu, i da biste dobili maksimum od njega, što će na kraju verovatno doneti rezultat, morate da mu dopustite da igra svoju igru.

KSS je dovođenjem Kokoškova, pa onda i onom bombastičnom vešću da će Majk Meloun (trener Denvera) biti u nekoj ulozi savetnika, pokazao želju da uruči ključeve Jokiću, ali to se nije najbolje završilo.

Kokoškov je otišao, od ideje da Meloun bude uz reprezentaciju se takođe odustalo, ali tu je prekaljeni Svetislav Kari Pešić – poslednji selektor koji je doneo našoj zemlji zlato sa nekog velikog takmičenja.
Srbija neće odustati od svog identiteta, timske košarke, a pogotovo neće sa Jokićem kao glavnim košarkašem koji više voli asistenciju od koša.

"Asistencija učini dvojicu košarkaša srećnim, a koš jednog", često je isticao srpski košarkaš.

Dakle, kada se kaže da Srbija treba da se prilagodi Jokiću, to ne znači da igra treba da bude "privatizovana" od jednog košarkaša.

"Privatizacija" i Nikola Jokić ne idu u istoj rečenici, tako da nemojte pogrešno da protumačite kada se kaže da Jokić treba da se pita za apsolutno sve u napadu.

To će i biti izazov jer na poziciji plejmejkera imate virtuoze Miloša Teodosića i Vasilija Micića, ali Jokić je kroz karijeru pokazao da ima odličnu saradnju sa bekovima i isto bi trebalo da bude u reprezentaciji – uz male korekcije.

Nema deset kilograma više, u najboljoj je fizičkoj spremi, najbolji je košarkaš sveta i mora da se izvuče maksimum. Ne sumnjamo da će Svetislav Keri Pešić uspeti u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: