Buntovnik koji je spiskao više od 100 miliona

Legendarni nemački teniser Boris Beker bankrotirao je u sredu zbog duga privatnoj banci "Arbutnot Lejtam" u iznosu od skoro četiri miliona evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

13:10

Buntovnik koji je spiskao više od 100 miliona
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images For BMW

Advokati 49-godišnjeg Nemca podneli su zahtev sudu u Londonu da mu se omogući poslednja šansa za isplatu višegodišnjeg duga, ali je on odbijen.

Sudija Kristina Deret, koja je istakla da se setila kako je Beker igrao na terenima Ol Ingland klaba, sa žaljenjem je objavila da je odlučila kako nema dovoljno dokaza da će njegov "značajan" dug biti izmiren u skorijoj budućnosti.

Beker je peti na večnoj listi tenisera po zarada od turnira, a tokom karijere inkasirao je više od 110 miliona evra, što činjenicu da je bankrotirao čini još neverovatnijom. Takođe, u poslednje tri godine radio je kao trener Novaka Đokovića kada je Srbin dominirao na ATP turu i zaradio ubedljivo najviše novca.

Međutim, nisu ga koštali problemi na teniskom terenu i oko njih, već ono što je radio u privatnom životu, tako da ni pokušaj da se imanje na Maljorci stavi pod hipoteku u vrednosti od skoro šest miliona evra nije uspeo.

Svetski mediji momentalno su podsetili na priču iz perioda kada je bio sa prvom suprugom Barbarom Feltus, koja je označila početak topljenja njegovog bogatstva.

Kako je i sam napisao u auobiografiji deo svog bogastva morao je da ostavi bivšoj ženi, koju je dok je bila trudna, prevario sa konobaricom u japanskom restoranu. Boris i Barbara venčali su se 1993. godine i imaju dvoje dece. Kad je Barbara drugi put bila trudna, bili su u Londonu, a on je odveo u bolnicu i bio uz nju dok su trajali trudovi.
Photo by Johannes Simon/Getty Images
Kada su se posete završile, vratio se u hotel, a potom otišao u restoran u prestonici Engleske. Služila ga je izvesna Angela Ermakova, Ruskinja koja je kasnije postala manekenka i supermodel.

"Ne znam šta me je odvuklo u mrak. Znam samo da smo završili u nekakvoj ostavi za metle. Sledeće jutro otišao sam kod Barbare u bolnicu, spakovali smo stvari i otišli iz Londona", otkrio je Beker.

Osam meseci kasnije stigao mu je faks sa potpisom gospođice Ermakove i vesti da će postati otac. U početku nije želeo da prihvati novonastalu situaciju, ali je pristao na DNK test i na kraju priznao da je dete njegovo.

"Preuzimam odgovornost za malu Anu. Brinuću se za nju i pružiću joj sve što treba. Deca su najvažnija, učiniću sve da odraste srećna", rekao je tada.

Postojale su razne verzije priče – jedna je bila da je u sve upletena ruska mafija koja je preko atraktivne konobarice ucenjivala tenisera, pa do one u kojoj je Ermakova sama sebe oplodila zadržavši Bekerovo seme nakon oralnog seksa.

Na kraju, rezultat je bio iznos od dva miliona evra koje je platio zbog alimentacije i tužbe za starateljstvo nad detetom, da bi razvod braka sa Barbarom došao kao novi udarac. On je Nemici američkog porekla morao da isplati 12,5 miliona evra u kešu, da joj ostavi zajedničku vilu u Majamiju i plati sudske troškove u iznosu od 2,25 miliona evra.
Photo by Getty Images/Allsport UK/ALLSPOR
Trostruki šampion Vimbldona prvi veliki uspeh ostvario je sa samo 17 godina, a i tokom igračkih dana voleo je raskalašan život. Spomenuto imanje na Maljorci, koje je uredio u marokanskom i turskom stilu, bilo je poprište mnogih žurki i slavlja na koje nije žalio novac.

Ono je bilo i zalog za svaki finansijski problem koji je stizao – pre pet godina Španski sud je naredio aukciju vile sa početnom cenom od 7 miliona evra, kako bi se platio dug baštovanima u vrednosti od čak 250.000 evra.

U isto vreme Beker je morao da plati skoro 400.000 izvođačima građevinskih radova koji su se žalili da im nije pokrio određene delatnosti, na šta je stigao i sudski račun od 90.000 evropskih novčanica. Godine 2012. želeo je da započne onlajn firmu za prodaju organske hrane, biznis je propao i sledovala je isplata od 900.000 evra poslovnom partneru.

Nisu izostali ni problemi sa plaćanjem poreza – uprkos selidbi u Monako morao je da državi isplati više od 2,5 miliona evra i tada se prvi put pojavila opcija podizanja hipoteke na imanje na Maljorci koje je rasprostranjeno na čak 25 hektara.

Posle razvoda, usledili su brojni neuspešni poslovni poduhvati čiji "repovi" i dalje "uhode" slavnog Nemca. Ekonomski stručnjaci procenili su da na isplatu zaostalih dugovanja Beker dnevno mora da izdvoji skoro 800 evra.
Photo by Jordan Mansfield/Getty Images
"Sporan kredit sam hteo u potpunosti da isplatim za samo mesec dana, razočaran sam što je moj zahtev odbijen. Moje zarade su dobro poznate i jasno je da imam sredstva za otplatu duga", poručio je Beker u saopštenju, pošto je dodatni rok od 28 dana odbijen.

Glavnica pozajmice od "Arbutnot Lejtam" banke iznosila je 3,5 miliona evra, dok je kamata narasla na još skoro 500.000.

"Stekla sam utisak da je to čovek koji glavu stalno drži u pesku", navela je sudija Deret, a njegov advokat Džon Brigs istakao je da Boris nije "sofisticirana osoba kada su u pitanju finansije".

Metju Abraham, savetnik u spomenutoj banci, odgovorio je da je Beker prekinuo raspravu započetu u aprilu i da ništa konkretno ne sugeriše da će zahtev za hipotekom biti materijalizovan.

49-godišnjak sada živi u Švajcarskoj sa suprugom Lili i sinom Amadeusom, ali je i pre objave bankrota bilo indicija da se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Mediji u Nemačkoj su iskopali da je na sudu izgubio parnicu zbog duga od 2.500 evra svešteniku koji ga je venčao sa sadašnjom suprugom.

Beker, koji je raskinuo saradnju sa Novakom Đokovićem krajem prošle sezone, sada radi kao komentator "Evrosporta" i "BBC", kao i motivacioni govornik, od čega zarađuje od 25.000 evra za veče, pa naviše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: