Nova vest
Košarka

Petak, 12.09.2014.

21:02

Košarka se vratila kući, Srbija je u finalu!

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je šampiona Evrope Francusku sa 90:85 i plasirala se u finale Mundobasketa u Španiji!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Aleksandra Đorđevića odigrala je još jedan briljantan meč u Madridu i vratila je našu zemlju u finale Svetskog prvenstva prvi put posle 2002. godine.

Za razliku od duela u osmini i četvrtini finala, naš tim je ovoga puta razliku napravio u prvom poluvremenu. Miloš Teodosić je od početka zaigrao briljirantno, pa je Srbija na poluvremenu imala 14 poena prednosti.

Ništa se nije promenilo ni u trećoj četvrtini, ali je velikom serijom trojki nezaustavljivog Batuma Francuska pet minuta pre kraja prišla na samo minus četiri (65:61). Odgovorio je Bogdanović sa pet vezanih poena, ali ni tu nije bio kraj.

Francuska je neverovatnim šutom za tri poena (9 trojki i 39 poena u poslednjih 10 minuta) učinila i sam finiš utakmice dramatičnim, 18 sekundi pre kraja bilo je samo 84:82, ali je Nikola Kalinić ubacio oba slobodna bacanja, na drugoj strani je Ertel promašio, a Bjelica je stavio tačku na plasman Srbije u finale!

Fantastičan meč odigrao je Miloš Teodosić koji je u prvom poluvremenu ubacio 18 poena, a meč je završio sa 24 poena, 3 skoka i 3 asistencije. Nemanja Bjelica imao je 10 poena, 7 skokova i 5 asistencija, Bogdanović je dodao 13, Marković, Krstić i Raduljica po 11, Bjelica 10, a Kalinić 8 poena. Na drugoj strani simultanku je odigrao Nikola Batum sa 35 poena (8-12 za tri poena), Dijao je dodao 13 poena i 10 skokova, a Ertel 12 poena i 6 asistencija.

U nedelju od 21 čas Srbija će za zlato igrati sa selekcijom SAD.

Tok meča:

Naš tim je počeo meč na odličan način – Teodosić je izašao iz bloka i pogodio za dva, a dva napada kasnije Kalinić je iz kontre povećao na 4:0 preko Lovernja.

Ipak, već u narednom napadu Dijao je pogodio trojku, ali Srbija je bolje počela. Stefan Marković povećao je na 6:3, a na to se nadovezao Raduljica sa tri poena – 9:5.

Francuski selektor stavio je od početka Batuma na Teodosića, Francuzi su uzvratili sa pet poena (trojka Batuma), ali je Teodosić odmah odgovorio istom merom – 14:10.

Srbija je igrala u prvoj deonici neverovatno dobru odbranu. Nije pravila faulove, sjajno je zatvarala sve francuske igrače u napadu, a trojkom Stefana Markovića naš tim je došao do +7, pa je Kole zatražio tajm-aut u 8. minutu – 17:10.

Naš tim je seriju produžio na 11-0 (20:10), a prekinuo je Furnije teškom dvojkom. U samom finišu prve deonice Batum je pogodio treojku preko Bogdanovića, pa je Srbija imala ‘samo’ +6 posle 10 minuta – 21:15.

Delovalo je krajem prve i početkom druge deonice da Francuzi hvataju priključak, ali je Teodosić vratio tim na pravi put. Ubacio je pet vezanih poena i vratio je sigurnu prednost – 26:15.

Nakon toga je došlo do povrede Batuma koji je dobio udarac u glavu u sudaru sa Joavićem, a Srbija je tu situaciju odlično iskoristila – četiri vezana poena Raduljice za 30:15.

Usledio je tajm-aut Kolea koji je urodio plodom pošto je Francuska sa brza četiri poena naterala Đorđevića da veoma brzo zatraži minut odmora.

Nije naš tim igrao najbolje u tim trenucima, ali je vrlo brzo zaigrao. Odbrana je ponovo profukncionisala, Teodosić je nastavio da blista, pa se razlika iz minuta u minut uvećevala.

U 17. minutu bilo je velikih +18 (43:25), ali Francuzi su se na trenutak vratili sa pet vezanih poena, a onda je prve poene na utakmici upisao Bogdanović i to trojku – 46:30. Do kraja prve deonice nije se mnogo promenilo, pa je Srbija imala +14 nakon 20 minuta (46:32).

Izuzetno važan je bio početak drugog poluvremena. Francuska je zagrala izuzetno agresivno na Teodosiću, ali on je odmah na startu pogodio još jednu trojku.

Uspevao je naš tim bez većih problema da u prvoj polovini treće četvrtine sačuva prednost iz prvog poluvremena.

Iako možda zvuči alavo, ali Srbija je u tom periodu možda i propustila priliku da se dodatno odlepi. Francuzi su u 27. minutu prišli na -12, ali je kapiten Krstić u pravom trenutku ubacio četiri brza poena za 57:41.

Tako je ostalo i do kraja trećeg perioda. Srbija je odiigrala nešto slabije u napadu, ali i Francuzi su delovali nešto umornije, pa je naš tim imao 15 razlike pred odlučujućih 10 minuta – 61:46.

Francuzi su pred poslednjih 10 minuta priterani uz zid, pa su odlučujući period počeli trojkom Furnijea i zakucavanjem Batuma – 61:51 za samo 40 sekundi.

Nije naš tim mogao do poena tri minuta u poslednjoj četvrtini, ali nisu mogli ni Francuzi. Seriju loših napada prekinuo je Marković nakon asistencije Bjelice – 63:61.

Usledio je minut odmora i odličan napad Francuske – trojka Dijaa za 63:54. Srbija je igrala izuzetno nervozno, a Batum je novom trojkom smanjo na 63:57. Sledeći napad bio je neverovatan, delovalo je da je lopta izgubljena, ali se nekako od Raduljice odbila pravo u koš za 65:57. Nije tu bio kraj serije Francuske. Batum je pogodio jedno bacanje, a nakon skoka u napadu Furnije je trojkom potpuno vratio Francusku u meč - 65:61.

Tada se probudio Bogdanović koji je sa pet vezanih poena vratio samopouzdanje našem timu. Tu ipak nije bio kraj. Nastavili su Francuzi da šutiraju fantastično, Batumu su se pridružili Ertel i Dijao, ali je ponovo Bogdanović odgovorio dva minuta pre kraja – 80:74.

U samom finišu Francuzi su nastavili da šutiraju i pogađaju, ali Srbija je ostala pribrana, a meč su definitivno stavili ad akta Kalinić i Simonović sa linije slobodnih bacanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1833 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu