Nova vest
Košarka

Petak, 22.08.2014.

19:19

Barselona – Gaudijev grad

Smeštena na obali Mediteranskog mora, okružena šumama i planinskim vencem Koljserola, Barselona je bez sumnje jedan od najlepših evropskih gradova.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Glavni grad Katalonije prostire se na površini od preko 100 kvadratnih kilometara, drugi je najveći u Španiji i nalazi se na nadmorskoj visini od 12 metara. Ima preko milion i po stanovnika, a svake godine privlači desetine miliona turista.

Najveća je metropola na Mediteranskom moru, osnovana je u vreme Rimskog carstva, ali postoji nekoliko verzija o istoriji tog grada. Po jednoj, Barselonu je osnovao Herkules, a po drugoj Hamilkar Barsa, general iz Kartagine, koji je grad nazvao Barsino po svojoj porodici.

Sadašnje ime grad je dobio po natpisu na starom iberijskom novčiću, a u starim spisima pronalaze se razna imena koje je nosio tokom vekova. Uglavnom su to slična imena sadašnjem, a među njima su i Barsalona, Baršelona i Baršenona.

Barselona je jedna od glavnih turističkih destinacija svake godine, a najbolji periodi za posetu tom divnom gradu su proleće i rano leto, odnosno jesen. Treba izbegavati jul i avgust, pošto je tada posebno velika gužva u tom delu Španije, pošto mnogi vezuju letnji odmor i obilazak znamenitosti Katalonije.

Zbog svega onoga što može da se vidi u Barseloni, mnogi bi pomislili da su potrebni meseci da bi se obišle sve znamenitosti. Međutim, ako baš želite da vidite glavne turističke atrakcije potrebno vam je nekoliko dana.

Najveći broj turista u Barselonu dolazi da bi videlo neverovatne radove Antonija Gaudija, po kojima je grad i najpoznatiji. Gaudijev stil je karakterističan, a upravo njime odiše ceo grad.

Najpoznatije Gaudijevo remek-delo sigurno je Sagrada Familija, koja je još u izgradnji. Rimokatoličku baziliku počeo je da gradi Fransesk de Paula del Viljar, ali ju je Gaudi preuzeo i potpuno promenio. Gaudi je na njoj radio više od 40 godina, sve do svoje smrti 1926. godine, a rad na njoj i dalje traje. Mnogi smatraju da bi ona mogla da bude završena krajem sledeće decenije.

Sagrada Familija je urađena u gotskom stilu, njena izgradnja se finansira isključivo od donacija, po Gaudijevom zahtevu, što se i danas poštuje. To je i jedan od razloga što još nije gotova, ali je poznato da je Gaudi jednom prilikom rekao: „Moj klijent je Bog, a njemu se nigde ne žuri“.

Od ostalih Gaudijevih dela koja krase Barselonu najpoznatiji je Park Guelj, koji se nalazi na brdu El Karmel. Inspirisan je britanskim parkovima, odikuju ga talasasti oblici, stubovi i zidovi ukrašeni mozaicima od keramičkih pločica, sa veliki brojem drveća, koji ga upotpunjuju. Tu su i Kasa Mila i Kasa Batljo, koje su, kao i Sagrada Familija i Park Guelj, pod zaštitom UNESKO kao Svetska baština.

Iako je Barselona, bez sumnje, Gaudijev grad, postoji još veliki broj prelepih znamenitosti koje je čine posebnom. Tu su Palata katalonske muzike, Katedrala Svetog krsta i Svete Eulalije, Trijumfalna kapija i Magična fontana Monžuik koja se nalazi ispred Muzeja umetnosti Katalonije.

Rambla je nezaobilazni bulevar prilikom obilaska Barselone, prositre se od Katalonskog trga, preko Kolumbovog spomenika do luke. Sa obe strane Ramblu okružuje takozvani ’stari grad’, koji odlikuje gotski stil i baš tamo se nalaze neka od Gaudijevih remek-dela.

Barselona ima i nekoliko predivnih plaža, zbog čega je popularna destinacija i za odmor.

Pored svega toga, svi ljubitelji sporta prilikom odlaska u Barselonu ne mogu da ne posete „Nou Kamp“, dom fudbalera Barselone. Stadion prima 98.787 ljudi i bilo da ste navijač Barselone ili ne, ne možete da ostanete ravnodušni na tom zdanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d