Nova vest
Fudbal

Subota, 10.07.2010.

20:41

Nemačka odbranila treće mesto

Reprezentacija Nemačke pobedila je u sjajnom meču Urugvaj sa 3:2 (1:1) i osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Nemci su iskoristili svaku grešku rivala, a u 19. minutu Miler je pogodio posle loše intervencije Muslere. Ipak, Kavani desetak minuta kasnije koristi asistenciju Suaresa i poravnava rezultat.

U 53. minutu Forlan volej udarcem donosi preokret Urusima, ali pet minuta kasnije Muslera ponovo greši pa Jansen izjednačava na 2:2. Nemačka je u finišu imala više snage i golom Kedire stiže do pobede.

Nemačka je tako odbranila bronzu na Mundijalu koju je osvojila pre četiri godine na svom terenu. Ovo je Nemcima bio rekordni peti meč u borbi za bronzu na SP. Urugvaj je prvi put posle 1970. se borio za medalju, ali je i u 15. uzastopnom meču poražen od neke evropske selekcije.

Oba tima u meč ulaze sa znatnim promenama u timu u odnusu na polufinala. U tim Urugvaja su se vratili kapiten Dijego Lugano i napadač Luis Suares, dok je Joakim Lev u tim uvrstio golmana Hans-Jerg Buta, Denisa Aogoa umesto kapitena Lama, Marsela Jansen umesto Podolskog, a naturalizovanog Brazilca Kakaua umesto Klosea.

Obe reprezentacije su meč počele veoma otvorenom igrom, prvi su pokušali Urugvajci koji su svoj početni pritisak pretvorili u slobodni udarac sa oko 20 metara, ali je Forlan iz drugog pokušaja šutirao preko gola.

Potom je usledio perdio igre u kojem je Nemačka kontrolisala igru, a u devetom minutu, posle kornera sa leve strane Fridrih je sa nekoliko metara pogodio prečku rivala.

U 19. minutu Nemačka stiže do prednosti. Marsel Jansen je izgubio loptu na levoj strani, ona se odbila u sredinu do Bastjan Švajnštajgera koji je bio na oko 30 metara od gola. Kapiten "pancera" je snažno šutirao po sredini, ali je golman Uruvaja Muslera samo odbio loptu na koju je prvi natrčao Tomas Miler i postigao svoj peti gol na Mundijalu. Tim se izjednačio sa Viljom i Snajderom na vrhu liste strelaca.

Ipak, samo devet minuta kasnije Urugvaj je izjednačio. Peres je klizećim startom ukrao loptu na sredini terena i otvorio kontru svojim saigračima, Luis Suares je povukao i na levoj strani sjajno proigrao usamljenog Edisona Kavanija koji je utrčao u kazneni prostor i gurnuo loptu pored Buta u dalji ugao za 1:1.

Sjajan meč nastavljen je sa ofanzivom na obe strane, a pet minuta pre poluvremena Luis Suares je upropastio sjajnu priliku za preokret Urugvaja. Igrač Ajaksa, verovatno najzaslužniji za plasman Urusa u polufinale, dobio je loptu na desnoj strani i izašao sam na Buta. Pokušao je da loptu po zemlji pošalje u dalji ugao ali je bio neprecizan. U sredini je imao dva saigrača u odličnoj poziciji.

U samom finišu prvog dela oba golmana su imala dosta posla, ali su napadači dva rivala ipak bili neuspešni.

Drugo poluvreme bolje je otvorio Urugvaj, nekoliko puta ozbiljno ugorzio Buta, a onda u 53. minutu stigao i do preokreta. Arevalo je probio po desnoj strani odlično ubacio loptu u sredinu, a sjajni Dijego Forlan uhvatio volej sa oko 15 metara i savladao golmana Nemačke za vođstvo Urugvajaca. Forlan se ovim pogotkom izjednačio sa Viljom, Snajderom i Milerom na vrhu liste strelaca pošto je i on postigao pet golova.

Samo pet minuta kasnije Nemačka je stigla da izjednačio. Aogo je sjajno centrirao sa desne strane, a na drugoj stativi Marsel Jansen iskoristio novu grešku i lošu procenu Muslere i glavom doneo novo izjednačenje.

Nije ovaj gol mnogo poremetio Uruse koji su nastavili sa dobrom igrom, a već u 63. minutu Suares je pokušao sa dvedesetak metara, ali je But dobro reagovao i izbacio loptu. U nastavku je Nemačka preuzela inicijativu, verovatno je umor stigao Urugvajce, a "panceri" su stigli do nekoliko ozbiljnih šansi. Najbolju je propustio rezervista Kisling koji je samo dva minuta po ulasku u igru bio u dobroj poziciji, ali je šutirao u ovog puta sigurnog Musleru.

Ostali su Urugvajci u finišu bez snage, a raspoloženi Nemci osveženi Kislingom i Krosom nastavili su da ugrožavaju Musleru. Devet minuta pre kraja uspeli su da vrate vođstvo. Posle kornera sa desne strane, 12. za "Elf", lopta se odbijala u kaznenom prostoru od igrača oba tima da bi na kraju Kedira glavom prebacio nemoćnog Musleru za 3:2.

U samoj završnici Urugvaj je bio bezopasan, a Nemačka pokušavala da potvrdi pobedu. Odlično su kombinovali Nemci, koristili svaki propusto izmorenih defanzivaca rivala, ali nisu bili dovoljno koncentrisani u zaršnici. Ponovoje najbolju šansu imao Kisling i upropasio je. Bio je sam na penalu kada je dobio loptu sa desne strane, ali je njegov volej završio daleko iznad prečke.

Ipak, u 93. minutu Urugvaj je dobio poslednju šansu da izbori produžetke. Fridrih je faulirao Suaresa na ivici kaznenog prostora. Forlan je fenomenalno tukao, ali je na njegovu žalost pogodio samo prečku. Odmah potom glavni arbitar Benito Arčundija je svirao kraj, Nemačka je ponovotreća reprezentacije sveta.

Urugvaj: Muslera – Godin, Lugano, Kaseres, Fusile – Peres (Gargano 77'), Arevalo, Pereira, Kavani (Abreu 89') – Suares, Forlan

Nemačka: But – Fridrih, Mertesaker, Aogo, Boateng – Kedira, Švajnštajger - Jansen (Kros 81'), Miler, Ozil (Tači 90') - Kakau (Kisling 74')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve