Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.07.2010.

22:39

Urugvaj - Gana (20.30h)

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici na Mundijalu u Južnoj Africi u Johanezburgu se sastaju reprezentacije Urugvaja i Gane.

Izvor:

Autor:

Default images

Urugvajci su pre 60 godina osvojili drugu tilulu prvaka sveta, a najveći uspeh od tada im je učešće u polufinalu Mundijala u Meksiku 1970. godine.

Gana se nalazi pred najvećim uspehom u istoriji afirčkog fubala. Ukoliko eliminišu selekciju Urugvaja, "crne zvezde" će postati prvi afrički tim koji jestigao do polufinala.

Tokom poslednjih nekoliko decenija u istoriji urugvajskog fudbala smenjuju se periodi neuspeha u kojima je jedina razlika u plasmanu na Mundijale. Po pravilu "Urusi" su ili zaustavljeni na poslednjem koraku pred Mundijalom, ili završavali učešće već na startu šampionata. Zanimljivo ja da su prvaci sveta bili u godinama deljivim sa deset (1930, 1950) , a i polufinalsti su bili u godini deljivoj sa deset (1970).

Sadašnja generacija, koju sa klupe predvodi iskusni selektor Oskar Tabarez, uspela je da stigne do četvrtfinala. Najbolji igrač Urugvaja Forlan uspeo je da zadrži vrhunski nivo forme i posle odlične sezone koju je imao u madridskom Atletiku i odlično predvodi saigrace u državnom timu na Mundijalu u Južnoj Africi.

"Mislim da je naša najveća snaga odlični selektor Tabarez koji je uspeo da svoje veliko iskustvo i znanje prenese na nas", istakao je Dijego Forlan.

Ako u Urugvaju i dalje postoje ljudi koji misli da je vredna slavlja samo pobeda u finalu Svetskog prvenstva, mislim da oni ozbiljno greše i ne razumeju moderan fudbal”, izjavio je selektor Urugvaja Oskar Tabarez.

”Zbog naše daleke fudbalske istorije uvek se od nas očekuje dobar rezultat na Mundijalu. Ne želim da se ovaj tim upoređuje sa onima iz 1930. i 1950. Idemo na pobedu u meču sa Ganom, želimo da ostanemo na Mundijalu. Gana ima brze fudbalere kao i sve afričke selekcije, ima tehnički i fizički spremnije igrače u odnosu na reprezentaciju Južne Afrike (Urugvaj slavi u grupi protiv domaće reprezentacije sa 3:0), tako da ćemo taktički pristupiti ovoj utakmici na drugi način. Imamo priliku da nastavimo da pišemo istoriju i daćemo sve od sebe da to i uradimo”, zaključio je Taberez.

U taboru Gane vlada veliki optimizam pred meč sa Urugvajcima, a dodatnu euforiju unose južnoafrički navijači koji na svakom koraku pružaju podršku jedinim predstavnicima "crnog kontinenta".

"Znamo koliko je bitno da trijumfujemo u meču sa Urugvajem. Eventualnim prolaskom u polufinale obradovali bismo ne samo naše sunarodnike, nego i sve Afrikance širom sveta", izjavio je kapiten Džon Mensah.

Mnogo oprezniji od je selektor Gane Milovan Rajevac, koji želi da igrači budu u popunosti koncentrisani samo na utakmicu.

"Igrači moraju da se skoncentrišu na utakmicu protiv Urugvaja. Nikakve druge stvari sada ih ne interesuju", rekao je Rajevac.

Srpski trener smatra da njegova ekipa zna da igra na turnirima, kao i da je snaga Urugvaju u kolektivu, a ne samo u Dijegu Forlanu.

”Ne razmišljamo o pritisku. Mi smo dobro igrali i na Kupu afričkih nacija, stigli smo do finala, i pokazali da znamo da igramo na turnirima. Urugvaj igra impresivno na ovom prvenstvu. Oni imaju igrače koji igraju u najboljim evropskim ligama. Zaslužuju svako poštovanje, Forlan je odličan fudbaler, ali Urugvaj je stigao do četvrtfinala zahvlaljujući kolektivu”, rekao je Rajevac.

Utakmica Urugvaj - Gana na programu je u petak 2. jula od 20.30 časova na stadionu "Soker siti" u Johanezburgu, a sudiće Portugalac Olegario Benkerenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu