Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2010.

23:05

Urugvaj - Južna Koreja (16h)

Utakmicom osmine finala Urugvaj - Južna Koreja u subotu u Port Elizabetu počinje druga faza SP u Južnoj Africi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Obe ekipe veruju da imaju realne šanse da se domognu četvrtifnala. Urugvaj i Južna Koreja su u takmičenju po grupama prijatno iznenadili pošto su na najbolji mogući način iskoristili svoj potencijale.

Urugvaj se u A grupi domogao prvog mesta u konkurenciji Francuske, Meksika i Južne Afrike zahvaljujući pre svega granitnoj odbrani koja još nije primila gol na šampionatu.

U napadu su se "urusi" oslonili na kvalitete Dijega Forlana i Luisa Suaresa, koji je "proradio" u trećem kolu protiv Meksika.

Reprezentacija Južne Koreje širom sveta je poznata po borbenosti i žestokom pristupu svakom duelu, a takvu igru na Mundijalu su fudbaleri sa Dalekog istoka doveli do fanatizma. Tokom duela u grupi dešavale su im se i početničke greške i kriza u igri tokom koje ih nigde nije bilo na terenu, ali nikada nisu gubili volju za šta su nagradjeni plasmanom u eliminacionu rundu, prvi put van domovine.

U taboru Urugvaja, koji je na prva četiri svetska prvenstva osvojio dve titule, veruju da je najzad došlo vreme da se izadje iz decenija tavorenja. Mediji podsećaju da su u modernoj fudbalskoj istoriji "urusi" bili ili eliminisani u kvalifikacijama ili su imali epizodnu rolu na planetarnoj smotri.

Poslednji put Urugvajci su na šampionatima sveta uradili nešto značajnije 1970. godine u Meksiku, kada su igrali u polufinalu.

Fudbaler sredine terena Dijego Peres istakao je da su njegovi saigrači i on "potpuno svesni svojih mogucnosti".

"Znamo svoje domete. Nismo ekipa koja može da uradi šta god poželi na terenu, ali naša vrlina je što igramo na sigurno i ne pokušavamo nemoguće", realan je Peres.

On se složio sa konstatacijama da "urusi" imaju jako čvrstu odbranu i par sjajnih napadača, što je po njemu glavni adut ovog tima koji uspešno sa klupe predvodi iskusni stručnjak Oskar Tabares.

"Već dugo naša reprezentacija nije uradila ništa značajno na medjunarodnoj sceni. Sada nam se put ka završnici Mundijala otvorio i mi moramo to da iskoristimo", istakao je Peres.

Uprkos stereotipu o tvrdom i defanzivnom fudbalu, selektor Tabares izvešće protiv Južnokrejaca tim sa tri napadača - Forlanom, Suaresom i Edisonom Kavanijem.

U Južnoj Koreji je zavaladala velika euforija. Vatreni navijači te reprezentacije sećaju se 2002. godine, kada je Južna Koreja, zajedno sa Japanom, organizovala Svetsko prvenstvo. Pod rukovodstvom čuvenog holandskog stručnjaka Gusa Hidinka Južnokorejci su igrali kao u transu i na kraju bili četvrti.

Selektor Huh Jung Mun zrači optimizmom uoči susreta sa Urugvajem i tvrdi da je cilj njegovih izabranika "mnogo više od osmine finala".

"Siguran sam da se niko od njih ne zadovoljava onim što smo do sada postigli na turniru. Rekao sam im već da će mnoge stvari morati da poprave, ukoliko žele da eliminišu Urugvaj", naveo je Huh i dodao da Južnokroejci sada "gađaju neke više mete".

Utakmica Urugvaj - Južna Koreja igra se sutra od 16 časova na stadionu "Nelson Mendela Bej" u Port Elizabetu.

Pobednik ovog meča u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz duela SAD - Gana.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fusile, Masimilijano Pereira, Peres, Rios, Kavani, Alvaro Pereira, Suares, Forlan.
Južna Koreja: Jung, Kim Jong Hjung, Čo, Li Jung Su, Li Jung Pjo, Li Čung Jong, Ki, Kim Jung Vu, Park Ji Sung, Jeom, Park Ču Jung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Lige petice

Osimen na radaru Čelsija

Fudbalski klub Čelsi zainteresovan je za napadača Napolija i reprezentativca Nigerije Viktora Osimena, prenose italijanski i britanski mediji.

Tanjug

13:11

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu