Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2010.

01:11

Grupa H: Čile - Španija (20:30h)

U trećem kolu H grupe Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Španije i Čilea.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Ta odlučujuća utakmica za plasman u osminu finala igra se u petak, od 20:30 časova, na stadionu ’Loftus Versfeld’ u Pretoriji.

Ukoliko aktuelni evropski prvak Španija ne pobedi selekciju Čilea, izabranici selektora Visentea Del Boskea završiće svoje učešće na Mundijalu u Južnoj Africi.

Španci su pre početka Mundijala imali velike ambicije i očekivanja, a mnogi su smatrali i da je "crvena furija" prvi favorit za osvajanje Svetskog prvenstva. Međutim, startni poraz od Švajcarske (1:0) i neubedljiva igra protiv Hondurasa su drastično promenili situaciju u španskom nacionalnom timu.

Selektor Del Boske je istako da je glavni razlog slabe igre Španije na startu Mundijala nedovoljna ambicioznost.

Španci su u drugom kolu kolu protiv Hondurasa uspeli da dođu do tri boda, sa kojima su se vratili u igru za plasman u narednu rundu.

Fudbaler sredine terena Andres Inijesta smatra da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje o igri Španije, ali ističe i da je ekipi sada potrebna potpuna izolacija od spoljašnjih uticaja.

"Ne možemo da promenimo situaciju u kojoj smo se našli nakon prva dva kola. Zbnamo šta moramo da uradimo protiv Čilea kako bi izborili plasman u osminu finala. Puni smo samopouzdanja pred odlučujući meč, a sve ostalo što se dešava je potpuno nevažno", poručio je Inijesta.

Čile je u prva dva kola osvojio maksimalan broj bodova, ali izabranici selektora Marsela Bijelse još uvek nisu sigurni učesnici nokaut faze takmičenja.

Ukoliko izgube od Španije, a Švajcarska dobije Honduras sa više od jednog gola razlike, Čileanci će završiti takmičenje u Južnoj Africi. Za takav scenario Južnoamerikanci su donekle i sami krivi, pošto su u mečevima sa Hondurasom i Švajcarskom zabeležili samo minimalne pobede, iako su na obe utakmice imali puno izglednih prilika za mnogo ubedljiviji trijumf.

Čile će u petak biti značajno oslabljen, pošto zbog parnih kartona neće igrati Karlos Karmona i Matijas Fernandes.

Štoper Valdo Ponse naglasio je da reprezentacija Čilea sasvim sigurno neće menjati taktiku protiv Španije, bez obzira na ime rivala i činjenicu da će i sa osvojenim bodom zauzeti prvo mesto u grupi i izbeći meč sa Brazilom u osmini finala.

"Mi igramo na isti način bilo da su u pitanju prijateljske utakkmice, okršaji prvog tima i rezrevista na treningu ili takmičarski mečevi. Samo tako možemo da postanemo veliki tim", istakao je Ponse.

On je dodao da remi jednostavno nije opcija o kojoj razmišljaju fudbaleri Čilea.

Kapiten Čilea Klaudio Bravo otkrio je da je njegovi saigrači i on imaju poseban izvor inspiracije na Mundijalu - jednu zastavu, koja je spasena iz ruševina posle zemljotresa koji je u februaru pogodio tu zemlju. Zastava je ostavljena u stanju u kom je pronađena, pa se sada, tako prljava i pocepana, vijori ispred trening centra Čilea u blizini Nelspruita.

"Stalno mislimo na katastrofu koja nas je zadesila. Zastava je baš zato i doneta u Južnu Afriku. To nam je jako važno i to nas posebno motiviše", objasnio je golman Čilea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu