Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.06.2010.

16:42

Ogorčenje zbog neuspeha Francuza

Reprezentacija Francuske na neslavan oprostila se od Svetskog prvensva u Južnoj Africi i to kao poslednja ekipa u grupi A.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Zbog takvog rezultata predstavnici medija u zemlji aktuelnih vicešampiona reagovali su mešavinom besa, žaljenja i ironije.

Kritike su uglavnom usmerene ka selektoru ‘trikolora’ Remonu Domeneku, ali su na meti ogorčenih francuskih medija i igrači, kao i čelnici nacionalne fudbalske federacije.

Francuski dnevni sportski list “L'Ekip” naslovom “Kraj sveta” praktično ocenjuje stanje duha tamošnje fudbalske javnosti posle fijaska izabranika Domeneka u Južnoj Africi. “L'Ekip” preporučuje Vladi Francuske da ‘protrese’ nacionalnu fudbalsku federaciju, kako više ne bi bila u rukama ‘lutaka’.

“Frans Suar” je učinak francuske reprezentacije na Mondijalu nazvao “katastrofalnim”.

Imidž reprezentacije na terenu i van njega bio je katastrofalan. Za 11 takmičarskih dana ‘banda Domeneka’ uspela je u tome da postane predmet ismevanja celog sveta, mešavina nestručnosti, neprofesionalizma i nedostatka talenta”, navodi ”Frans Suar”.

Neuspeh francuske selekcije “Liberasion” je ocenio “istorijskim fijaskom”.

Ova tragikomedija se najzad završila. Oni koji su za ovaj neuspeh najodgovorniji trebalo bi da se suoče sa posledicama istorijskog fijaska francuskog fudbala”, ocenjuje “Liberasion” i dodaje da je “sa krahom francuskog tima pala i filozofija cinizma koja truje fudbal kao što to čini i u svim ostalim profesijama”.

“Parizijen” piše da su Francuzi završili učešće na Mondijalu na “očajan i košmaran način”, što je “logična posledica bezvredne i sramne igre koju su prikazali”.

Hvala momci, vi ste uništili predstojeće leto mnogim Francuzima koji su verovali da možete da im pomognete da zaborave dnevne brige”, poručuje “Parizijen”, uz zaključak da je odlazak Domeneka “jedina dobra vest”.

“Poslednje vesti Alzasa” ističu da je “kolaps” francuskog fudbala u Južnoj Africi “neslavna priča o mladim milionerskim zvezdama, koje su suviše brzo odrasle daleko od stvarnih problema”.

Anri tražio sastanak sa Sarkozijem

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi sastaće se u četvrtak sa Tijerijem Anrijem da bi iz prve ruke saznao razloge za debakl francuskog nacionalnog tima na Svetskom kupu u Južnoj Africi.

Portparol predsednika Frank Luvrije izjavio je da je sastanak tražio bivši kapiten i najbolji istrelac u istoriji reprezentacije Francuske.

Bivši prvaci sveta su takmičenje u Južnoj Africi završili sa dva poraza i jednim nerešenim rezultatom, a više od rezultatskog neuspeha ljubitelje fudbala je šokiralo ponašanje fudbalera, koji su u jednom trenutku stupili u štrajk i odbili da treniraju.

Zbog sukoba sa selektorom Rajmonom Domenekom iz ekipe je isključen Nikolas Anelka, a pre dva dana Francuska fudbalska federacija je saopštila da Anri, Vilijam Galas i Erik Abidal više nikada neće moći da igraju za nacionalni tim.

Potparol Vlade Francuske Luk Šatel izjavio je da je Sarkozi održao sastanak sa ministrima, na kome je razgovarano o načinima reformisanja francuskog fudbala, koji je, kako je zaključeno, u krizi.

Domenek, za sada, bez kazne

Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da još nije pokrenut disciplinski postupak protiv selektora reprezentacije Francuske Rajmona Domeneka zbog toga što je posle utakmice protiv Južne Afrike odbio da se rukuje sa Karlosom Albetom Pareirom.

Selektor Južne Afrike je po završetku utakmice, koju su domaćini dobili rezultatom 2:1, prišao i prižio ruku Domeneku, a ovaj mu je okrenuo leđa i tako prekršio pravilnik FIFA o fer pleju.

Portparol FIFA Peka Odriozola rekao je da za sada protiv Domeneke nije pokrenut disciplinski postupak, ali ne znači da to neće biti urađeno.

Članovi Disciplinske komisije FIFA dobili su izveštaje službenih lica sa utakmce Francuska - Južna Afrika, a pre eventualne odluke da pokrenu postupak protiv francuskog trenera mogu da pogledaju i snimak sporne situacije”, rekao je Odriozola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu