Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.06.2010.

22:02

Grupa H: Španija – Švajcarska (16h)

U drugoj utakmici prvog kola H grupe Svetskog prvenstva u Južnoj Africi snage će odmeriti selekcije Španije i Švajcarske.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Taj meč se igra od 16:00 časova u Durbanu. Prethodno se u okviru iste grupe sastaju Honduras i Čile.

Aktuelni evropski prvak Španija je apsolutni favorit u toj utakmici, pošto u proteklih 18 duela sa Švajcarskom nije doživela nijedan poraz. ‘Furiji’ će to, takođe, biti i jubilarni 50 meč na Mundijalima.

Selekcija Španije, koja u poslednje dve godine igra fantastično, jedan je od glavnih favorita za osvajanje titule svetskog prvaka. Izabranici selektora Visentea Del Boskea su prošle nedelje demolirali Poljsku rezultatom 6:0. U taboru Španije imaju razloga da budu zadovoljni, pre svega, zbog dobre forme Fernanda Toresa i Seska Fabregasa, koji su se oporavili od povreda. Jedina nepoznanica je nastup Andresa Inijeste, ali je Del Boske istakao da očekuje i da se vezista Barselona oporavi za duel sa Švajcarcima.

"Naš prvi protivnik deluje veoma kompaktno na terenu. Iza sebe ima odlično odrađene kvalifikacije, kao i mnogo godina zajedničkog igranja u istom sastavu", ocenio je Del Boske.

"Kada ste napadač reprezentacije Španije, ne možete da čekate da se šansa sama stvori. Morate konstantno da se borite i krećete, da sarađujete sa ostatkom tima, kako u napadu, tako i u defanzivi. Ja postižem golove jer igram za tim, to je tajna mog uspeha", istakao je reprezentativac Španije David Vilja.

I Švajcarci imaju problema sa povređenim igračima. Aleksandar Frei i Valon Behrami sigurno neće biti u sastavu protiv Španaca, što je primoralo selektora Otmara Hicfilda da traži alternativna rešenja. Švajcarcima na ruku ne idu ni ostvareni rezultati u pripremnom periodu, pošto su poraženi u duelima sa Kostarikom, Norveškom i Urugvajem.

Međutim, Švajcarska na Mundijalima nije primila gol u poslednjih 394 minuta. Švajcarci na prethodnom SP u Nemačkoj u grupnoj fazi nisu primili nijedan gol, baš kao ni u osmini finala, u kome su eliminisani od Ukrajine, ali tek posle penala. Međutim, Švajcarcima u prilog nikako ne ide činjenica da je baš Španija poslednja selekcija koja im je na Mundijalu dala gol. 'Furija' ih je eliminisala u osmini finala SP 1994. godine rezultatom 3:0.

"Španci nisu samo tehničari oni, takođe, puno trče. Moramo biti veoma kompaktni u defanzivi i braniti se sa devet igrača. Moramo da koristimo svaku priliku za kontranapad, jer je to, pored prekida, jedini način da ih ugrozimo", rekao je selektor Švajcarske Otmar Hicfild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu