Nova vest
Fudbal

Nedelja, 13.06.2010.

12:58

Pehar za prvaka nije od čistog zlata

Pehar za pobednika SP, prema proračunima britanskog profesora hemije, nije napravljen od čistog zlata jer bi u tom slučaju bio pretežak za igrače da ga podignu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Martin Poliakof sa univerziteta u Notingemu tvrdi da bi trofej od čistog zlata, veličine 36 centimetra, bio težak najmanje 70 kilograma, preneo je Bi-Bi-Si.

To znači da je pehar Međunarodne fudbalske federacije u celini, ili bar delimično, šupalj.

FIFA insistira da je metalni deo trofeja, delo italijanskog umetnika Silvija Gacanige, od čistog zlata, a u toj fudbalskoj federaciji tvrde da je pehar namenjen svetskom prvaku u fudbalu napravljen od 4,9 kilograma čistog 18-karatnog zlata i da je težak 6,175 kilograma.

U članku objavljenom na veb-sajtu univerziteta, profesor Poliakof navodi da bi trofej od čistog zlata te veličine težio "gotovo koliko i jedna poveća odrasla osoba".

"Zlato je jako teško, to je jedan od najgušćih metala koji postoje. Prema mojim proračunima, da je ceo od čistog zlata, težio bi između 70 i 80 kilograma", istakao je on navodeći da je lopta na vrhu pehara koja predstavlja zemljinu kuglu najverovatnije šuplja.

"Ne verujem, inače, da bi ljudi mogli lako da ga podižu iznad svojih glava, a bilo bi to i jedno nepotrebno rasipanje zlata", zaključio je prof Poliakof koji priznaje da nije ljubitelj fudbala.

"Bio sam tinejdžer kada je Engleska pobedila na SP 1966. godine. Nisam pratio fudbal ni tada, a ni od tada, ali ću, možda, pogledati nešto ove godine", kazao je on u izjavi za Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu