Put do JAR: Grčka

Nakon velikog uspeha iz 2004. godine, kada je osvojena titula evropskog prvaka, Grčka je izostala sa narednog svetskog i kontinentalnog šampionata.

Izvor: MT

Utorak, 08.06.2010.

21:48

Default images

Povratak na veliko takmičenje uspešno je započet 6. septembra 2008. godine laganom pobedom od 3:0 u Luksemburgu.

U okviru Grupe 2, takmičile su se još reprezentacije Švajcarske, Letonije, Izraela i Moldavije. Samo četiri dana kasnije, zabeležena je nova pobeda u gostima, ovaj put od 2:0, nad Letonijom. Mesec dana kasnije Grčka se pobedom nad Moldavijom od 3:0 učvrstila na prvom mestu.

Da sve ne bude tako bajno, potrudili su se Švajcarci koji su slavili na Olimpijakosovom stadionu, Karaiskakis u Pireju sa 2:1. Usledio je dvomeč sa Izraelom u kome su Grci remizirali u gostima, a slavili na domaćem terenu. Kvalifikacije su se polako približavale kraju, doživljen je novi poraz od Švajcaraca, kao i nesrećni remi (1:1) sa Moldavijom, kada je gol primljen u poslednjem minutu. Ipak, u poslednja dva kola, najbolji strelac kvalifikacija Teofanis Gekas, postigao je pet od svojih ukupno deset golova u pobedama nad Letonijom (5:2) i Luksemburgom (2:1). Grčka je zauzela drugu poziciju u grupi sa bodom manje od prvoplasirane Švajcarske, tako da je usledio baraž sa Ukrajinom.

Prvi meč, odigran novembra prošle godine pred 39.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Atini nije dao mnogo nade domaćim navijačima. Bleda partija završena je bez golova, tako da je o plasmanu odlučivao susret na novootovorenoj velelepnoj Donbas Areni u Donjecku. Iako je i ovaj put viđeno malo šansi, samo jedna iskorišćena bila je dovoljna da pošalje Grčku u Južnu Afriku, a egzekutor Ukrajine bio je Dimitrios Salpingidis u 31. minutu, na asistenciju Georgiosa Samarasa.

Grčka će se na Mundijalu takmičiti u Grupi B, gde će se najverovatnije boriti za drugo mesto sa Nigerijom, iza favorizovane Argentine i ispred realno najslabije ekipe u grupi, Južne Koreje. Kao i do sada, Grčka će se uglavnom oslanjati na čvrstu odbranu, nepopularni ’katanaćo’, koji je, ruku na srce, i doneo trofej 2004. godine. Sva kreativnost u igri Grka u najvećem broju slučajeva dolazi od Giorgosa Karagunisa, tako da će mnogo toga zavisiti koliko je kapiten nacionalnog tima raspoložen ili koliko uspešno će protivničke ekipe braniti prekide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: