Put reprezentacije Alžira do SP

Alžirci su plasman na Svetsko prvenstvo čekali 24 godine.

Izvor:

Četvrtak, 03.06.2010.

16:21

Default images

Poslednji put “Pustinjske lisice” su učestvovale na SP 1986. godine u Meksiku, kada su ispale u grupnoj fazi takmičenja jer su izgubili od Brazila (1:0) i Španije (3:0) i remizirale sa Severnom Irskom 1:1.

Četiri godine ranije Alžir je predstavljao najveće iznenađenje na SP u Španiji, pošto je dobio Zapadnu Nemačku sa 1:0. Ipak, Alžirci nisu postali prvi afrički tim koji se plasirao u drugu fazu SP samo zbog sumnjive pobede Nemaca nad Austrijom.

Posle tog meča FIFA je donela odluku da se mečevi poslednjeg kola u grupnoj fazi moraju igrati u isto vreme.

Alžir je afričke kvalifikacije za plasman na XIX Svetsko prvenstvo na njihovom kontinentu počeo u grupi sa Senegalom, Liberijom i Gambijom. Alžircima su bile dovoljne tri pobede na svom stadionu i bod osvojen na gostovanju Liberiji da bi prošao u dalju fazu kvalifikacija kao prvi u grupi 6 sa svega 10 osvojenih bodova.

U novoj kvalifikacionoj grupi Alžir se za prolaz na Svetsko prvenstvo takmičio sa reprezentacijama Egipta, Ruande i Zambije. Alžir je ovu fazu kvlaifikacija počeo remijem bez golova u Ruandi, a zatim vezao četiri pobede. Na stadionu “5. juli” redom su poraženi Egipat (2:0), Zambija (1:0) i Ruanda (3:1), a Alžirci tri boda doneli i iz Zambije.

U poslednjem kolu poraženi su od Egipta sa 3:1 pa su zbog potpuno identičnog skora u kvalifikacionoj grupi Egipat i Alžir igrali su na neutralnom terenu majstoricu za plasman na SP. Gol u gostima koji su Alžirci postigli protiv Egipćana nije ništa značio.

Fudbaleri Alžira plasirali su se na Svetsko prvenstvo 2010. godine, pošto su u majstorici u Kartumu pobedili Egipat sa 1:0. a odlučujući gol postigao je štoper Bohuma Antar Jahija i tako odveo Alžir na Svetsko prvenstvo prvi put od 1986. godine.

Alžirci se na XIX svetskom prvenstvu nalaze u grupi C, zajedno sa selekcijama Engleske, SAD-a i Slovenije i potencijalni su rival našoj reprezentacija ukoliko se Srbija plasira u osminu finala.

Jedan od najboljih igrača ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija bio je Nadir Belhađ, prvotimac Portsmuta, a i još dva defanzivca Jahija i Haliče umeju da postignu golove kada je najpotrebnije. Napadački tandem koji je postizao golove tokom kvlifikacija za Svetsko prvenstvo čine Abdelkader Gecal član italijanske Sijene i 35-godišnji Rafik Saifi, fudbaler francuskog Istra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: