Slovenija

Reprezentacija Slovenije je jedna od najmlađih fudbalskih reprezentacija i tek je nedavno stekla punoletstvo.

Izvor:

Četvrtak, 03.06.2010.

14:36

Default images

Slovenci su u XX veku igrali u okviru fudbalskih reprezentacija Kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SFRJ. Nogometni savez Slovenije nastaje 1991. godine, posle otcepljenja SR Slovenije od SFR Jugoslavije. Slovenija prvu (nezvaničnu) utakmicu igra već 19. juna 1991. godine u Murskoj Soboti i gubi od Hrvatske 1:0.

U članstvo FIFA reprezentacija Slovenije primljena je 1992, a godinu dana kasnije je postala i član UEFA. Prvu zvaničnu utakmicu utakmicu Slovenci su odigrali u Talinu protiv Estonije 3. juna 1993, rezultat je bio 1:1.

Prvi selektor reprezentacije Slovenije bio je Bojan Prašnikar (1991-93), njega je na klupi Slovenije nasledio Zdenko Verednik koji je bez uspeha vodio Sloveniju kroz kvalifikacije za EP 1996. i SP 1998..

Bivši jugoslevnski reprezentativac Srećko Katanec preuzima nacionalni tim svoje zemlje 1998. godine i beleži najveće uspehe reprezentacije Slovenije u njenoj kratkoj istoriji. Na Evropskom prvenstvu u Belgiji Holandiji 2000. godine Slovenci su igrali u grupi sa SR Jugoslavijom, Španijom i Norveškom. Slovenija je u prvoj utakmici u grupi vodila protiv Jugoslavije sa 3:0 i imala igrača više posle isključenja Siniše Mihajlovića. Golove za Slovence na toj utakmici postigli su Zlatko Zahovič u 23. i 57. minutu i Pavlin u 52. minutu. Ipak, Jugoslavija je za samo šest minuta došla do izjednačenje preko Sava Miloševića (67. i 73. min) i Ljubinka Drulovića (70. minut). Do kraja takmičenja Slovenci su odigrali nerešeno sa Norveškom i izgubili od Španije.

Na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine Slovenija se našla u grupi sa Španijom, Paragvajem i Južnom Afrikom. U prvom kolu Slovenci su ponovo izgubili od Španije na velikom takmičenju, ovoga puta sa 3:1. Južna Afrika je golom Nomvetea već u 4. minutu spobedila Sloveniju sa 1:0. U trećoj utakmici u grupi Sloveniji bi pobeda omogućila prolaz u osminu finala i meč sa Nemačkom. Slovenija je vodila protiv Paragvaja od 45. minuta golom fudbalera Crvene zvezde Milenka Aćimovića, ali su Paragvajci u drugom poluvremenu preokrenuli i golovima Kuevasa i Kamposa slavili sa 3:1.

Bojan Prašnikar po treći put preuzima selektorsku funkciju 2002. godine, ali Slovenija u baraž susretima za EP 2004. gubi od Hrvatske, koja je dva puta slavila zahvaljujući golovima Dada Prša. Brane Oblak neuspešno je vodio Sloveniju kroz kvalifikacije za SP 2006, pa je njegovo mesto zauzeo Matjaž Kek koji Slovence odveo na drugo Svetsko prvenstvo, posle eliminacije Rusije u baraž dvomeču. Slovenci su završili kao drugoplairani u kvalifikacionoj grupi, a iza sebe su ostavili Češku, Severnu Irsku i Poljsku.

Zlatko Zahovič je igrač koji je zabeležio najviše nastupa za reprezentaciju Slovenije - 80 i postigao najviše golova – 35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: