Metju But, poglavica Južne Afrike

Domaćin Svetskog prvenstva Južna Afrika pokušaće da napravi nešto slično što je Republika Koreja uspela kada je 2002. godine bila domaćin – da iskoristi prednost domaćeg terena i napravi istorijski uspeh na Mondijalu kao autsajder. Jedan od momaka koji će biti vođa domaćina na Mondijalu je 199 centimetara visoki odbrambeni fudbaler Metju But. Pored toga što se od većine fudblera izdvaja svojom visinom, But će na šampionatu sveta biti jedini fudbaler bele puti u Južnoj Africi.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

16:07

Default images

Fudbal je počeo da igra davne 1994. godine u Kejp Taun Spursima, a četiri gorine kasnije potpisao je za Mamelodi Sandauns. Posle osam godine provedenih u južnoafričkom fudbalu But se preselio u Evropu potpisavši za ruski Rostov.

Reprezentativnu karijeru počeo je u decembru 1995. kada je zaigrao za U20 selekciju na turniru Kosafa. Dve godine kasnije nastavio je put ka seniorskom timu igrajući za U23 reprezentaciju, a debi u selekciji ’Bafane’ zabeležio je 1999. godine. Veliki peh zadesio ga je 2002. kada je zbog povrede kolena na dan početka Svetskog prvenstva morao da se vrati kući iz Hong Konga.

Od tada pa sve do 2005. nije ga bilo u reprezentaciji, a novi poziv da igra za nacionalni tim dobio je od selektora Stjuarta Bakstera. But je u tom periodu raskinuo ugovor sa ruskom Samarom, pa je za reprezentaciju igrao po jedno poluvreme zbog nedostatka kondicije.

Međutim, u ovom ciklusu kvalifikacija But je postao nezameljiv član državnog tima, s obzirom na njegove kvalitete – veoma dobro pokriva prostor, odličan je u skoku, i upravo to je, uz veliko iskustvo koje poseduje, potrebno selekciji domaćina na predstojećem šampionatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: