Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

02:47

Martin Škrtel, premijera na velikoj sceni

Martin Škrtel je u mladosti paralelno uz fudbal sa uspehom igrao i hokej na ledu, ali se na kraju, ipak, koncentrisao samo na najvažniju sporednu stvar na svetu. Rođen je 15. decembra 1984. u Handlovi, ali je odrastao u Raztočnom. U mladosti je nastupao za ekipu Prijevice, za koju je igrao i njegov otac. Nakon toga prelazi u Trenčin, za koji je nastupao na više različitih pozicija da bi se na kraju pronašao na mestu štopera, ali je sve do svoje 16 godine igrao klasičnog napadača.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Škrtel je svojim igrama privukao pažnju ruskog Zenita iz Sankt Peterburga u koji je prešao 2004 godine. Rusi su prvi prepoznali veliki talenat u mladom Slovaku, koji za novi klub debitovao 31. jula 2004. godine u Kupu. Škrtel je, u naredne četiri sezone, u dresu Zenita zabeležio ukupno 113 nastupa i postigao pet golova. Sa timom iz Sankt Peterburga 2007. godine je osvojio rusku Premijer Ligu, kada je izabran i za najboljeg fudbalera Slovačke. Sjajni defanzivac je to laskavo priznanje osvojio i naredne godine.

Svojim odličnim igrama skrenuo je pažnju na sebe pa u januaru 2008, na insistiranje trenera Rafe Benitesa, prelazi u engleski Liverpul. Španski strušnjak je prethodno dugo tražio adekvatno rešenje na poziciji štopera. Sigurnim igrama, kao i velikom borbenošću brzo je izborio mesto u startnoj postavi ‘crvenih’, a nisu izostale ni simpatije ‘Kopa’, koji je u mladom Slovaku video budućeg naslednika Džejmija Karagera.

Za klub sa ‘Enfilda’ debitovao je u duelu sa Aston Vilom 21. januara 2008, kada je u igru ušao sa klupe, a do kraja sezone je upisao 20 nastupa za Liverpul. Usledila je povreda kolena i pauza od tri meseca, ali se Škrtel, po povratku na teren, istakao i bio jedan od ključnih igrača u borbi Liverpula za drugo mesto u Premijer ligi. Prvi gol za Liverpul postigao je 21. novembra 2009. protiv Mančester sitija (2:2).

Međutim, još jednu dobru sezonu prekinula je nova povreda. Ovoga puta stradala je metatarzalna kost u desnom stopalu, na meču Lige Evrope sa rumunskom Unireom, zbog čega je usledila nova pauza od gotovo tri meseca.

Škrtel je igrao za sve selekcije Slovačke, pre nego što je debitovao za ‘A’ tim 2004. godine. Za nacionalni tim je do sada odigrao 37 mečeva i postigao pet golova. U kvalifikacijama je upisao šest nastupa i postigao jedan gol i pomogao Slovačkoj da se, kao pobednik Grupe tri, direktno plasira na SP.

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi biće premijerni Mundijal kako za Slovačku, koja prvi put učestvuje kao samostalna zemlja, tako i za Škrtela. Ostaje da se vidi da li će trema učiniti svoje ili će se defanzivac Liverpula nastaviti da pruža kvalitetne partije i protiv Italije, Paragvaja i Novog Zelanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu