Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

13:57

Luis Fabijano, rođeni golgeter

Luis Fabijano Klemente rođen je u Kampinasu 8. novembra 1980. godine. Karijeru je započeo u lokalnom klubu Ponte Preta u kome je na 67 utakmica postigao 25 golova. Brzo su ga pronašli skauti Sao Paola i u dresu ovog kluba na 22 utakmice postiže 10 golova. Posle odlične sezone odlazi u francuski Ren, ali tamo se ne snalazi najbolje, na jedanaest utakmica ne postiže gol i ubrzo se vraća u Brazil.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Po povratku u domovinu u dve sezone u Sao Paolu postiže 48 golova na 57 utakmica, statistika koja mnogo otkriva, ali i mnogo pokazuje jer Brazilac živi za golove. Fabijano je najbolji strelac u istoriji Sao Paola (160 utakmica – 116 golova) i najbolji strelac Kopa Libertadoresa 2004. Vreme koje proveo u Sao Paolu obeležio je i veliki broj crvenih kartona koje je zaradio uglavnom zbog svog temperamenta.

Brazilac, sada mnogo iskusniji, leta iste godine stiže u Porto, koji je aktuelni prvak Evrope, za 10 miliona eura. U Portugaliji nije imao problema sa sporazumevanjem, ali golmani na Iberijskom poluostrvu su počeli da obraćaju pažnju na njega tek kada je 2005. prešao u Sevilju.

Sa ekipom iz Andaluzije je u prve dve sezone dva puta osvaja UEFA Kup, u prvoj sezoni je bio strelac u finalnom meču protiv Midlzbroa, i drugi strelac Primere, iza Guize. Prošlog leta bio je blizu prelaska u Milan, ali je ostao u Sevilji. U Španiji je osvojio Kup kralja i Superkup Španije 2007. godine.

Tri devojke sa kojima živi Luis su Đulijana, njegova supruga, i Đovana i Gabriela, ćerke brazilskog golgetera. Septembra 2005. naoružani otmičari kidnapovali su njegovu majku u Kampinasu (Sao Paolo, Brazil), a policija ju je oslobodila tek posle 62 dana.

Za “karioke“ je debitovao golom, juna 2003. godine u meču sa Nigerijiom. Leta 2004. godine osvaja Kopa Ameriku sa reprezentacijom Brazila. Na tom turniru Luis Fabijano je u napadu igrao zajedno sa Adrijanom. Po dolasku u Evropu selektori ga nisu pozivali u reprezentaciju pune tri godine, pa je propustio prethodno Svetsko prvenstvo. Seletkor Dunga od novembra 2007. ozbiljna računa na njega, a Fabijano od povratka u reprezentaciju ima impresivan skor u žutom dresu, 24 utakmice – 19 golova. Najčešće u napadu igra zajedno sa Robinjom.

Fabijano je uspeo da postigne het-trik dresu Brazila i to protiv Portugala (6:2). Prošlog leta postigao je dva gola u finalnom meču Kupa konfederacija protiv SAD-a, i doneo pobedu u meču u kome su Brazilci gubili sa 2:0. Osvojio je zlatnu kopačku kao najbolji strelac turnira i pokazao je da mu prija južnoafrički vazduh. Za Brazilce su najvažnije pobede protiv južnog suseda, Argentine, a Fabijano je bio dvostruki strelac u poslednjoj pobedi “karioka“ nad “gaučosima“ od 2:0, septembra prošle godine.

Povreda levog butnog mišića u finalu Kupa kralja ozbiljno je zabrinula selektora Dungu. Fabijano se oporavlja, još nije zaigrao u prijateljskim utakmicama ali se svi nadaju da će prvi napadač `karioka` biti spreman kada počne prvenstvo i da će u tandemu sa Robinjom i Kako voditi Brazil do 'Zlatne boginje'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu