Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

04:29

Džozi Altidor, predvodnik nove generacije

Džozmer Volmi ‘Džozi’ Altidor je još jedan u nizu veoma mladih i talentovanih fudbalera koji dolaze sa severnoameričkog kontinenta. Altidor je rođen šestog novembra 1989. godine u Nju Džersiju, ali je odrastao na Floridi. Fudbalsku karijeru je počeo u ekipi Metrostars (danas Njujork Red Buls), koja ga je izabrala kao 17. pika na MLS Superdraftu 2006. Međutim, mladi Altidor je, zbog obaveza u srednjoj školi, veći deo prve sezone proveo na Floridi, debitovavši za novi klub 23. avgusta 2006. godine. Sa tri gola u sedam mečeva, tinejdžer je odmah osvojio srca navijača i postao nova američka fudbalska zvezda.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Altidor je, u svojoj premijernoj sezoni, takođe postao najmlađi igrač u istoriji MLS lige koji je postigao gol u plej-ofu (16 godina i 337 dana), kao i najmlađi starter u meču doigravanja (16 godina i 349 dana).

Odlične igre i u narednoj sezoni obezbedile su mu poziv u reprezentaciju SAD, što je odmah privuklo pažnju brojnih evropskih klubova. Altidor nije dugo čekao i već u junu 2008. godine prelazi u španski Viljareal, uz obeštećenje od deset miloiona dolara, što je rekord MLS lige. Međutim Amerikanac je u svojoj prvoj polusezoni u Primeri (šest nastupa, jedan gol) imao problema da se adaptira na novu sredinu i način života, pa je već u januaru 2009. pozajmljen tadašnjem lideru Druge španske lige, ekipi Heresa, za koju zbog povrede nikada nije ni zaigrao.

Altidor je u avgustu prosleđen na novu pozajmicu, ovoga puta u engleski Hal, gde je dobio ono što mu je nedostajalo u Španiji – redovno igranje. Premijerligaš ima opciju da na kraju sezone otkupi njegov ugovor za sumu od 11 miliona dolara. Amerikanac je debitovao u Premijer ligi istog meseca, u duelu sa Boltonom. U svojoj prvoj sezoni na Ostrvu, zabeležio je ukupno 30 nastupa uz dva gola, po jedan u Premijer ligi i Liga kupu.

Džozi Altidor je igrao za gotovo sve reprezentativne selekcije SAD, a kao član U 17 selekcije pohađao je i prestižnu Bradenton Akademiju. Sa tom selekcijom je 2005. godine učestvovao na SP. Sa reprezentacijom do 20 godina igrao je kvalifikacije za Mundijal u Kanadi 2007, gde je sa četiri gola bio najbolji strelac tima, a SAD su eliminisane u četvrtfinalu.

Sjajnim nastupima u mlađim selekcijama Altidor je zaslužio poziv u ’A’ tim, za koji je debitovao 17. novembra 2007. godine, u duelu sa Južnom Afrikom. Na svoj prvi internacionalni gol Džozi je morao da čeka do februara 2008. i prijateljske utakmice sa Meksikom, kada je po prvi put bio i u startnih 11. On je bio i član olimpijske selekcije SAD na Igrama u Pekingu, gde je na tri meča postigao jedan gol.

U kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi Altidor se ustalio u nacionalnom timu za koji je postigao pet i namestio dva gola, a nad njim je načinjen i jedan penal. U duelu sa Trinidadom i Tobagom Altidor je postigao tri gola, čime je postao najmlađi Amerikanac koji je za reprezentaciju postigao het trik.

Već je igrao u Južnoj Africi, na Kupu konfederacija 2009. godine, gde je reprezentacija SAD stigla do finala u kome je poražena od Brazila. Altidor je tada u polufinalu, u pobedi nad aktuelnim evropskim prvakom Španijom, postigao vodeći gol i dokazao da je, iako veoma mlad, igrač za velike utakmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu