Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 03.02.2014.

01:23

Jazuru Hanju – od nuklearne katastrofe do Sočija

Šendai, severni Japan, petak popodne, Jazuru Hanju je odrađivao trening, a onda je led napukao. 11. marta 2011. godini obalu Mijagi je pogodio zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale. Japanski olimpijac tada je bio u srednjoj školi.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images

Hala se brzo urušila, a, nažalost, svi znamo šta je sledilo… Veliki cunami, praćen nuklearnom katastrofom, od kojeg je život izgubilo 20 hiljada ljudi. Hanju je uspeo da se izvuče iz hale i pobegne, sa sve klizaljkama na nogama.

Led se tom brzinom lomio i tonuo da sam bukvalno gubio tlo pod nogama”, kaže sada 19-godišnji Jazuru, jedan od glavnih favorita za zlato u umetničkom klizanju, “Bio sam prestravljen, nisam znao šta da radim”.

Usledio je život u sali za fizičko, kako su sve kuće na obali bili razrušene. Cevi ispod leda su pukle od potresa, što je prouzrokovalo da se led u potpunosti istopi.

Međutim, samo deset dana kasnije mladi Japanac je trenirao blizu Tokija. Iako je nova srednja škola bila udaljena tri sata kolima, Jazuru je bio uplašen i zbog radijacije, pa je i to uticalo na njegovu, rezonsku, odluku.

Kako bi što više napredovao, pojavio se na preko 60 egzibicija i takmičenja širom Japana, i u top formi dočekao povratak na svoj renovirani led u julu 2011.

Dve godine kasnije, aktuelni je osvajač Nnacionalnog takmičenja, dok je u Gran Priju završio kao drugi. Priliku za ‘osvetu’ Kanađaninu Patriku Čenu, koji ga je porazio u finalu, imaće već kroz nekoliko dana.

Ipak, on na to ne gleda kao osvetu, jer smatra da porazi treba da služe kao motivacija.

Samopuzdanje koje nosim iz duela s njim mi baš daje snagu, nekako, kao da je postalo deo mene. Zahvalan sam mu na tome”, ističe mudri Japanac, ”Da nisam prošao kroz to, ko zna da li bih danas bio ovde”.

Zanimljivo, Hanjuov trener je Kanađanin Brajan Orser, nekadašnji trener Južnokorejke Kim Ju-Na, olimpijske šampionke.

On ističe da njegova građa igra veliku ulogu u njegovom uspehu (172 centimetra, 54 kilograma). Po Orseru, ona je najzaslužnija za njegov uspešni prolazak kroz katastrofu, ali i činjenicu da je uspeo da se izbori sa astmom. Sa velikom lakoćom izvodi sve figure na ledu, uz veliku dozu elegancije, i, naravno, japanske preciznosti.

Na početku je bilo mnogo teško. Nismo se uopšte razumeli. Nisam shvatao šta od mene traži na treningu, kakve su mu ideje… A kako nismo pričali isti jezik, nisam mogao da podelim svoje misli. Pomišljao sam da napustim sve i vratim se za Japan, ali sam dao sve od sebe da što pre savladam jezik. Sada smo izgradili odnos zasnovan na poverenju”, kaže Jazuru, koji se od svoje četvrte godine bavi umetničkim klizanjem.

Promene su bile velike, ali dobre. Pored Kanađanina je promenio svoje navike iz korena, smanjio je vežbanje skokova, kako bi se usresredio na druge nedostatke. Takođe, počeo je jednom dnevno da izvodi kompletnu tačku, umesto jednom nedeljno, kako bi bio izdržljiviji.

Momak, kome je apsolutni idol legendarni Amerikanac Džoni Vir, kaže da su Olimpijske igre za njega san.

Planiram da dam sve od sebe, bukvalno ‘da zagrizem i ne puštam’. Ali, s druge strane, shvatam da to nije presudno. Mislim da je stav, sam po sebi, najbitniji, i da iz toga sve kreće. Moraš da se u potpunosti posvetiš nečemu da bi bio bolji od drugih”, jasan je Hanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

39 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu