Apolo Anton Ono – imperator ledenog prstena

Amerikanac Apolo Anton Ono mogao je da uzme učešće u Sočiju, nažalost, odlučio je da se povuče.

Ono se smatra možda i najvećim klizaćem u istoriji, na tri učešća na Olimpijskim igrama osvojio je ukupno osam medalja, a isto toliko puta bio je prvak sveta.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Ponedeljak, 03.02.2014.

00:13

Default images

Nikada nisam želeo zvanično da saopštim da se povlačim, jer za tako nešto nisam osetio potrebu. Uvek ću biti tu, a mislio sam da će ljudi sami shvatiti da me neće biti u Sočiju”, kaže Amerikanac japanskog porekla.

On smatra da je njegov potez skroz logičan.

Za mene je to, može se reći, potez koji nalaže zdrav razum. Ako želite da se nadate nečemu na Igrama, morate da date sve od sebe. Olimpijske igre nisu slučajno na svake četiri godine, ‘prazan hod’ ostavljen je za danonoćno treniranje”, jasan je Apolo.

Seriju medalja otvorio je u Solt Lejk Sitiju. Na domaćem terenu stigao je do prvog zlata na 1.500 metara, dok je u za 500 metara kraćoj trci stigao do srebra. Drugo, ujedno i poslednje zlato, osvaja u Torinu četiri godine kasnije – u trci na pola kilometra, a peo se na podijum i dva puta kao trećeplasirani (1.000m, 5.000m).



Posebno je zanimljiva i kontroverzna priča oko trke za zlato na 1.500 metara. Tada je prvi kroz cilj prvi prošao Kim Dong Sung iz Južne Koreje, ali su ga sudije diskfalifikovale jer je nedozvoljeno blokirao Ota.

Na poslednjim Zimskim olimpijskim igrama, održanim u Vankuveru, nije uspeo da stigne do zlata. ‘Odbranio’ je bronzane medalje na 1.000 i 5.000 metara, dok je na 1.500 metara prošao kroz cilj kao drugi, samo tri stotinke iza Korejca Lee Jung Sua.

Najviše će mi nedostajati atmosfera sa Igara. Prethodna tri puta je bilo fenomenalno, tako nešto morate da doživite. Što se našeg tima tiče, znam sve te momke i siguran sam da mogu mnogo. Verujem u njih, poseduju neverovatnu energiju, biću svim srcem uz njih”, rekao je Oto, koji će Igre u Sočiju posmatrati sa komentatorskog mesta NBC.

Lik i delo Apola Antona Ona trajali su u svetu sporta skoro deceniju i po, a njegov uticaj na razvoj samog sporta je nemerljiv. Kada pomenete brzo klizanje ljubiteljima ovog uzbudljivog i dinamičnog sporta , bez ikakve sumnje ubrzo će te čuti ime harizmatičnog Apola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: