Šizuka Arakava – gracioznost japanske trešnje

Šizuka Arakava je prva Japanka koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u umetničkom klizanju.

Ujedno, njeno zlato sa Igara u Torinu drugo je odličje u istoriji zemlje ‘Izlazećeg sunca’ u umetničkom klizanju.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Ponedeljak, 03.02.2014.

00:07

Default images

Tačno deceniju pre njenog uspeha u Italiji, Midori Ito stigla je do srebrne medalje na Igrama u Albertvilu, u Francuskoj.

Za devojku rođenu pre 32 godine u predgrađu Tokija, Šinagavi, vezan je još jedan kuriozitet japanskog olimpijskog sporta. Jedina Japanka koja pored nje ima najsjajnije odličje sa Zimskih olimpijskih igara je skijašica Tae Satoja.

Arakava je klizanjem počela da se bavi već sa pet godina, a najzaslužniji za njenu karijeru je bivši klizač Hiroši Nagakubo. Debi na Olimpijskim igrama imala je 1998. godine u Naganu, sa samo 16 godina. Bravure na ledu pratili su car i carica Japana, a Šizuka je takmičenje završila na 13. mestu.



Nije je bilo na Igrama u Solt Lejk Sitiju, da bi u legendu ušla četiri godine kasnije. U to vreme već je postala prepoznatljiva po svojim neverovatnim okretima u skoku, a upravo takvi pokreti doneli su joj najviše mesto na postolju.

Posle prvog dela programa, bila je bod iza velikih favorita Saše Koen i Irine Slutskaje. Ali, u nastavku izvodi trostruki i dvostruki okret vezano i 191,34 poena ubedljivo stiže do zlata.

Posle pobede u Torinu odlučila je da se povuče i posveti se šou biznisu i humanitarnom radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: