Vuk Rađenović: Uspeh ako budemo među 15

Pred početak Zimskih olimpijskih igara u Sočiju od svih srpskih takmičara najviše se sigurno očekuje od Milanka Petrovića, ali i bob tima. Za razliku od Vankuvera, u Sočiju će se takmičiti samo bob dvosed, a posadu će činiti pilot Vuk Rađenović i kočničar/gurač Aleksandar Bundalo. Rađenović, koji iza sebe ima već dva učešća na Olimpijskim igrama, ističe za B92 da ostaje žal za tim što se i četvorosed neće naći u Sočiju, ali da će on i Bundalo dati sve od sebe da ostvare dobar rezultat.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 02.02.2014.

13:14

Default images

Ostaje žal što se četvorosed nije plasirao za Soči, dvojica momaka iz mog tima nisu sa nama da predstavljaju svoju zemlju, a bili su tu cele sezone. Ovo je prvi put od kada se ja bavim ovim sportom da se naša zemlja kvalifikovala za Olimpijske igre u dvosedu, možda ćemo imati više sreće“, rekao je Rađenović.

Mnoge je iznenadila činjenica da četvorosed nije izborio mesto u Sočiju, ali pilot bob tima kaže da su tome kumovale brojne povrede.

Niko ne voli da sluša ljude kako se žale, tako neću ni ja da se žalim. Jednostavno, imali smo previše pehova i povreda. Sedam različitih gurača je guralo četvorosed, što je do sada nezapamćeno za jednu ekipu. Ali, bili smo prisiljeni zbog neplaniranih povreda, ako uopšte postoje planirane“, naglasio je Rađenović.

Rađenović ističe da bitnijih razlika u samoj vožnji boba između dvoseda i četvoroseda ne postoji, već je samo ekipa manja ili veća.

Razlika u sportskom smislu, što se tiče pilotiranja i guranja nije velika. Razlika je jedina što je ekipa manja, uvek je veselije kada imate veću podršku, kada imate trojicu uz sebe, a ne samo jednog, ali izguraćemo i ovo“, rekao je pilot srpskog bob tima.

Posle 18. mesta u četvorosedu u Vankuveru, Rađenović ima velika očekivanja u Sočiju i ističe da će biti zadovoljan samo plasmanom među 15 najboljih.

Sve slabije od 15 mesta je neuspeh, ja ću biti zadovoljan plasmanom boljim od 15. mesta i tom pozicijom, a od plasmana će zavisiti stepen zadovoljstva“, naglasio je Rađenović.

Na pitanje ko su glavni konkurenti srpskog tima na predstojećim Igrama, Rađenović kaže:

Sve smatram u svoje konkurente, neke od tih momaka smo mi već dobijali, ne vidim zašto ne bismo mogli opet. Ima dosta opasnih ekipa. Razlika između petog i 15. mesta je desetinka i po do dve, tako da je sve moguće“.

Zanimljivo je da će srpski tim jedini iz regiona učestvovati u Sočiju u bobu, bilo dvosedu, bilo četvorosedu.

Mi smo jedini koji su prošli i mi smo se do sada pokazali kao jedina ozbiljna ekipa sa ovih prostora. Nikad nisam ekipe iz našeg okruženja smatrao većom ili manjom konkurencijom, oni su jedna od ekipa koja će se takmičiti ili neće protiv nas“, istakao je pilot srpskog tima.

Glavno takmičenje srpski bob tim očekuje 16. i 17. februara, a Rađenović je za B92 objasnio da će mu prethoditi treninzi i kako će sve to izgledati.

Na svakoj stazi imate nezvanične i zvanične treninge. Pet dana imamo treninge po dve vožnje. Tih deset vožnji ne služi samo za vežbanje vožnje, gurač ili kočničar vežba start, različite tehnike, pošto svaka staza ima različiti nagib na startu. Zavisno od toga da li je strmo ili ravno čovek treba da se prilagodi i da izabere pravu tehniku. Isto tako, tu se vežba uskakanje u bob, koje je jako bitno zbog aerodinamike, vežba se isto nameštanje boba. Zavisno od staze, artikulacija treba da bude tvrđa ili mekša. Merenje klizaljki, biranje klizaljki, sve su to faktori koji utiču na vožnju i tokom tih deset vožnji treba da se nađe prava kombinacija. Potom imate tri vožnje koje spadaju u trku, posle njih 20 finalista prolazi dalje, u četvrtu vožnju, a ostali se vraćaju kući“, rekao je Rađenović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: