Svečano zatvorene ZOI u Sočiju

Zimske Olimpijske igre u Sočiju, svečano su zatvorene u nedelju na Olimpijskom stadionu Fišt, posle 16 dana takmičenja u 15 sportova i 97 disciplina.

Na 22. Zimskim olimpijskim igrama učestvovalo je oko 3.000 sportista iz rekordnih 88 zemalja, među kojima i osmoro iz Srbije.

Zastavu Srbije u završnom defileu sportista nosila je skijašica Nevena Ignjatović, a ceremoniji zatvaranja Igara prisustvovao je i srpski premijer Ivica Dačić.

Bile su ovo prve ZOI organizovane u Rusiji, nakon što je Moskva 1980. godine, kao prestonica tadašnjeg Sovjetskog saveza, bila domaćin Letnjih Olimpijskih igara.

Živopisna ceremonija zatvaranja na stadionu Fišt, pred 40.000 gledalaca, završena je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, koji će ponovo biti upaljen 9. februara 2018. u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Ovogodišnje ZOI u Sočiju bile su najskuplje u istoriji pošto je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, a prema račima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha protekle su na najbolji mogući način, bez ikakvih incidenata.

"Sve što su organizatori obećali, ovde u Sočiju je i ispunjeno. Zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na ličnom angažovanju u organizaciji Igara. Proglašavam ZOI zatvorenim i pozivam vas na sledeće Igre u Pjongčangu", rekao je Bah.

Sportisti domaćina Rusije imali su najviše uspeha na Igrama u Sočiju osvojivši ukupno 33 medalje, od čega 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih.

Slede Norveška sa 26 odličja (11, 5, 10) i Kanada sa 25 (10, 10, 5).

Ni Igre u Sočiju nisu prošle bez dopinga, pa je tako "uhvaćeno" šestoro sportista da su koristili nedozvoljena sredstva.

Srbiju je predstavljalo osmoro sportista - Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičio se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo u bobu dvosedu, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Tokom ceremonije svečanog zatvaranja priliku da razgovaraju imali su premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naredne, 23. Zimske Olimpijske igre, biće održane u južnokorejskom Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.