Nova vest
Košarka

Subota, 21.09.2013.

16:25

Srbija obezbedila plasman na SP!

Košarkaši Srbije izborili su plasman na Svetsko prvenstvo, pošto su u meču za sedmo mesto na Evropskom prvenstvu savladali Italiju 76:64.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

’Orlovi’ su kontrolisali igru i rezultat od početka do kraja meča, rivali su se nekoliko puta spustili ispod deset poena razlike, ali neizvesnosti nije bilo.

Senku na trijumf baca povreda Vasilija Micića u finišu meča – povredio je koleno.

Najbolji u reprezentaciji Srbije bio je Nemanja Bjelica sa 12 poena (3-8 iz igre), 10 skokova i 4 asistencije, a Nenad Krstić imao je 17 poena (8-15 iz igre) i 4 skoka. Marković i Nedović dali su po 12 poena, a Micić je ubacio 8.

Italijane je predvodio Luiđi Datome sa 19 poena, dok je Đentile ubacio 14.

Bek reprezentacije Srbije Nemanja Nedović pobedu nad Italijom i plasman na SP posvetio je selektoru Dušanu Ivkoviću. Centar Vladimir Štimac bio je ogorčen na ljude koji su kritikovali ’orlove’ posle poraza.

Selektor Srbije Dušan Ivković rekao je da je njegova ekipa ostvarila veliki uspeh, a pročitajte i izjave Krstića, Bjelice i Micića.

Pročitajte i tekst iz naše rubrike "Skener" pod naslovom "Sedmo mesto - uspeh i realnost".

Italijani su letargično počeli meč, šutirali su spolja bez izrađenih akcija, a na drugoj strani Nedović je vezao četiri poena, uključujući spektakularno zakucavanje u kontri. Ipak, nismo kontrolisali skok u odbrani i kažnjeni smo trojkom Datomea, ali na drugoj strani Bjelica pogađa uz faul – 7:3.

Bjelica je potom pogodio trojku u polukontri, a posle koša Krstića sa distance Srbija je povela 12:5 i Pjaniđani je zatražio tajm aut. Za razliku od prethodnih mečeva, naši su bili rastrčani i to je stvaralo višak u napadu. Krstić je koristio svoju fizičku superiornost, ubacio je devet poena i naši su vodili 21:10.

Potom je trojku ubacio Micić na dodavanje Bjelice, a u poslednjoj sekundi prve četvrtine trojku je pogodio i Bogdanović za 27:11 posle deset minuta igre.

Italijani su bili tromi i u njihovoj igri sve se svodilo na šut – naši su poveli sa 30:11, ali onda je rival vezao pet poena. Seriju Italijana prekinuo je Nedović step-bek šutom, ali je protivnik polako pronalazio ritam i Aradori je pogodio trojku za 32:19.

Poenima Đentilea sa linije penala Italija je spustila razliku ispod deset poena, a Srbija je prvi put na meču posegla za nerezonskim šutevima. Međutim, naši su tada smirili ritam, odigrali su nekoliko staloženijih napada, a Micić je pogodio trojku iz teške pozicije za 39:25.

Do kraja poluvremena naši su očuvali višak od 14 poena bacanjima Bjelice - 41:27. Između ostalih, podršku našim košarkašima sa tribina je pružao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Naši su počeli drugo poluvreme nesigurno sa linije penala, ubacili su jedan od četiri, zatim je Bjelici trojka izašla iz koša, ali na drugoj strani nije Belineliju – 42:32.

Datome je potom pogodio trojku preko ruke, imali su Italijani dva šuta da smanje na -6, promašili su oba, a onda je Krstić zakucao u kontri i prekinuo mini nalet rivala. Zatim je Nedović pogodio neverovatnu trojku u poslednjoj sekundi napada i Srbija se vratila na +14 (49:35).

Italijani nisu odustajali, sada su iskoristili greške 'orlova' i serijom 5-0 smanjili su na 49:40, pa je selektor Ivković zatražio tajm aut. Naši nisu igrali dobro u odbrani kao u prvom poluvremenu, ali su Nedović i Marković pogodili po trojku i vratili su Srbiju na +13 (55:42).

Do kraja četvrtine imala je Srbija nekoliko šansi da uveća prednost, ali je posle 30 minuta bilo 55:44 za 'orlove'.

U prvih minut i po Štimac je dao pet poena za Srbiju, ali je na drugoj strani Datome bio raspoložen i uzvratio je istom merom. Zatim su obe ekipe jako teško dolazile do poena, a 'orlovi' nikako nisu uspevali da prelome meč.

Datome je i dalje bio raspoložen, dao je još jedan šut, a onda je bio polovičan sa bacanja i smanjio je razliku na osam poena na skoro pet minuta do kraja.

Usledio je vrlo bitan napad za selekciju Srbije - Nedović je promašio posle prodora, ali je izborio ofanzivni skok posle kojeg je Krstić pogodio za +10. Posle nove dobre odbrane Kalinić je pogodio trojku, a zatim je Marković ponovo ubacio trojku za ogromnih 70:54.

Naši su se malo poigravali, Italija je vezala pet poena i imala šut za -8, ali veće opasnosti ipak nije bilo i Srbija je do kraja rutinski privela meč kraju - 76:64.

Mladi plej naše reprezentacije Vasilije Micić na nešto više od minut do kraja sudario se sa Kuzinom i povredio je koleno, sa kojim je imao problema u prošlosti. Saigrači su ga izneli sa terena. Nadajmo se da Micićeva povreda nije ozbiljna.

Na kraju, posle blistavih i očajnih momenata, ekipa Dude Ivkovića ostvarila je primarni cilj - plasman na Svetsko prvenstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

293 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu